Sağlık Bezelyenin Faydaları Nelerdir? Bezelye Cilde İyi Gelir Mi?

Bezelyenin Faydaları Nelerdir? Bezelye Cilde İyi Gelir Mi?

16.12.2020 - 04:40 | Son Güncellenme:

Genelde yaz aylarında tavuk ve pilav ile birlikte yenilen bezelye, hem lezzetli hem de besleyici bir sebzedir. Baklagillerden biri olan bezelye ile Rus salatası ve havuçlu salatalar yapmak da mümkün. Beslenme uzmanları haftada en az 1 kere bezelye yemeği ya da salata yenmesini öneriyor. Bezelye hangi hastalıklara iyi gelir, faydaları nelerdir? Merak edenler için tüm yönleriyle araştırdık.

Bezelyenin Faydaları Nelerdir Bezelye Cilde İyi Gelir Mi

Bu lezzetli sebze ile yapılabilecek diğer yemekler arasında kıymalı bezelye, kinoa salatası ve bezelye çorbası yer alıyor. İçinde yüksek oranda fitik asit bulunduğu için aşırı bezelye tüketmekten kaçınılmalıdır. Çok fazla bezelye yiyen kişilerde sindirim sorunları ve mide rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

Bezelyenin Faydaları Nelerdir?

1- Kilo verdiren sebzelerden biridir:

Bezelye ile yapılan yemekler hafif ve kalorisizdir. Bu nedenle diyet listelerinin vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır.

2- Aritmiyi önler:

Başta aritmi olmak üzere kalp hastalıklarına karşı korur.

3- A vitamini deposu:

Hem A vitamini hem de karoten bakımından zengin olan havuç göz sağlığına faydalıdır.

4- Kan şekerini düzenler:

Tek porsiyonluk bezelyede sadece 80 kalori vardır. Kan şekerini düzenleyen bezelye diyabet 2 riskini azaltır.

5- Anemiyi önler:

Ispanak ile birlikte demir oranı en yüksek sebzelerden biri olan bezelye anemiyi önler.

6- Kemik gelişimini destekler:

Yüksek oranda lif ve çinko içeren bezelye yemeği, kemik gelişimini destekler. Bu nedenle yetişkinler kadar çocukların da yemesi tavsiye edilir.

7- Saç dökülmesini engeller:

Özellikle bezelye salatası tüketmek, saç sağlığını olumlu etkiler. Saçların dökülmesini engeller ve kepek sorununu ortadan kaldırır.

8- Doğal bir şifa kaynağıdır:

Tam bir K vitamini deposu olan bezelye vücut direncini yükseltir ve gribi önler. Nezle ve sinüzit gibi kış aylarında sıklıkla görülen hastalıklara karşı korur.

9- Gebelik diyeti için uygundur.

Hamilelik süresince sağlıklı beslenmek isteyen anne adayları haftada en az 1-2 kez bezelye yemeği ya da salata tüketmelidir. Hamilelikte çok fazla kilo almak istemeyenlerin diyet listelerinde mutlaka yer almalıdır.

10- Bebek sağlığı için de tavsiye edilir:

Sadece anne adayları için değil bebek sağlığı için de düzenli aralıklarla bezelye tüketilmesi öneriliyor.

Bezelye Cilde İyi Gelir mi?

Kanada ve İngiltere'de yapılan araştırmaların sonucunda, bezelyenin cilde çok faydalı olduğu kanıtlandı. Alfa kareton bakımından zengin olan bezelye, cilt hücrelerini yenileyip yaşlanmayı yavaşlatıyor. Yaşlanmaya bağlı nedenlerle ortaya çıkan kırışıkları da gideren bezelye cildin çok daha parlak ve canlı görünmesini sağlıyor.

Yazarlar