Editörün Seçtikleri BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko ile Röportaj!

BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko ile Röportaj!

06.11.2012 - 17:14 | Son Güncellenme:

Milliyet.com.tr olarak bu yıl ki Dijital Ekonomi E-Ticaret Zirvesi ve Fuarı (DEZ-2012) organizasyonunda konuşmasını gerçekleştirecek BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko ile özel bir röportaj gerçekleştirdik ve Türkiye’de e-ticareti konuştuk. İşte o röportajın detayları..

BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko ile Röportaj

Milliyet: Türkiye’de e-ticaret sektörü diğer tüm sektörlerden daha hızlı büyüyor bunun sırrı nedir?

Canko: E-ticaret Türkiye’de en hızlı gelişen iş alanlarından biri konumunda bulunuyor. 5 yıl önce 2006 yılında 22 Milyon adet işlem ile 2,4 Milyar TL internet üzerinden kartlarla ödenirken, 2011 yılında 126 Milyon işlem ile 23 Milyar TL işlem gerçekleşti. E-ticaret’i tek başına bir sektör olarak adlandırmak yerine, tüm sektörlerin uygulayabileceği bir iş modeli olarak görmek gerekir. Bugün havayollarından markete, kozmetikten elektroniğe kadar tüm sektörler e-ticaret içinde yer alabilir durumdadır. Şirketler internet ve dijital kanallarını mevcut işlerine entegre ederek e-ticarete girişiyorlar ve e-ticaretin sektörler içinde aldığı pay artıyor. Bugün kartlarla yapılan her 100 TL’lik ödemenin 9 TL’si internet üzerinden gerçekleşiyor. Kart sahiplerinin güvenliğini artıran, kolay ve hızlı ödeme sağlayan yeni araçlar ve işyerlerini koruyan ödeme sistemleri sayesinde bu oranın daha da artacağını, gelişmiş ödeme sistemleri altyapımızın yanı sıra yeni lojistik çözümleri ve artan mobil cihaz kullanımı ile önümüzdeki yıllarda daha hızlı büyüme göstereceğini öngörüyoruz.


Milliyet: 2020 yılı için Türk e-ticaret hacminin nereye ulaşacağı ön görülüyor?

Canko: Bu yıl sonuna kadar yaklaşık 156 milyon adet işlem ve 30 milyar TL işlem hacmi olmasını bekliyoruz. Bu da saatte yaklaşık 18.000 adet işleme denk düşüyor. İnternetten yapılan alışverişler sadece mağazaların açık olduğu zamanda değil, her zaman işlem fırsatı sunduğu için tüketicilere zamandan bağımsız, günün 24 saatinde ihtiyaçlarını karşılayabilme fırsatı sunuyor. İnternet dünyasının sunduğu bu bağlantı avantajının hızla artacağını düşünürsek 2020 yılında her 5 kartlı ödemeden birinin internet üzerinden gerçekleşeceği öngörüyoruz.

Milliyet: En büyük alışveriş hacmini yaratan siteler hangileri ve sizce bunun sebebi nedir?

Canko: İnternet üzerinde yapılan kartlı ödemelerde en yüksek hacme sahip sektörler arasında sırasıyla Sigorta, Hizmet, Seyahat, Elektronik ve Bilgisayar, Havayolları ve Telekomünikasyon yer alıyor. En sık kullanılan hizmet sektörü içerisinde kamu ödemeleri, motorlu taşıtlar ve diğer vergi ödemeleri ve fatura ödemeleri yer alıyor. Seyahat sektörü, demiryolu ve denizyolu taşımacılığı, otobüs hatları, otoyol ve köprü ücretlerinden oluşuyor. Yakın dönemde fırsat ve özel alışveriş siteleri diye adlandırılan yeni girişimlerin ortaya çıkmasıyla internetten alışveriş yapan kart sahibi sayısında artış oldu. Özellikle kadınların internetten ödemeye çok hızlı uyum sağladıklarını söyleyebiliriz. Tüm bu konulara ve fazlasına bu yıl ki Dijital Ekonomi E-Ticaret Zirvesi ve Fuarı (DEZ-2012)’de detayları ile değinelecek.

Yazarlar