Yaşam Boş Kovana Arı Nasıl Gelir? Arı Oğul Yakalama Yöntemleri Nelerdir?

Boş Kovana Arı Nasıl Gelir? Arı Oğul Yakalama Yöntemleri Nelerdir?

15.04.2021 - 14:57 | Son Güncellenme:

Bal arıları ilkbahar geldiği zaman, çiçeklerde çiçek tozu ve bal özü çoğalınca hızlı bir şekilde gelişirler. Bunun sonucunda ise, kovana sığmaz bir hale gelirler. Bu sayede arılar yeni analar yetiştirerek oğullama yoluna gider. Oğullayan arılar ise, zayıflar ve bal ile çiçek tozu toplama verimi önemli ölçüde azalır. Boş kovana arı nasıl gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Boş Kovana Arı Nasıl Gelir Arı Oğul Yakalama Yöntemleri Nelerdir

Teknik arıcılıkta arının oğul vermeden suni arı alınır. Ama ne olursa olsun bazen bunu engellemek zor olur. Arı oğullarını genellikle havanın çok daha iyi olduğu sabah saat: 09:00 ve 15:00 arasında çıkıyor.

Haberin Devamı

Boş Kovana Arı Nasıl Gelir?

Arı oğlunu yerleştirmeyi düşündüğünüz kovanı daha önceden hazırlamanız gerekir. Arı kolonisinin sağlıklı olarak yaşayabileceği özelliklere sahip olan bir kovana temel petek takılmış halde çerçeveler konur. Mümkünse 1-2 çerçevenin kabarmış petek olması gerekir. Çerçeveler arasında da en az 2 cm boşluk bırakılır. Bu kabarmış olan peteklere bal ya da şeker şerbeti sürüldüğü zaman, arının boş olan kovana girmesi ve burayı yuvası olarak kabul etmesi çok daha kolay olur. Ama bu mümkün değilse oğul kokusu sürülmüş bir parça pamuk kovan içine bırakılarak arıların kovana gelmesi sağlanır.

Oğul çıkıp belli bir yere konduktan sonra fazla zaman kaybetmeden, arıyı kovana alma çalışmalarına başlamanız gerekir. Çünkü belli bir zaman içinde yerinden alınmayan arılar yeni yerlerine doğru uçarak gider. Oğulun konduğu yer çok fazla güneş altıysa mutlaka üzerine temiz bir bez örterek gölgelik oluşturmak gerekir.

Haberin Devamı

Arı Oğul Yakalama Yöntemleri Nelerdir?

Genellikle arıcılar, arılarının oğullamasını istemez. Bunun için de önceden arıların oğullamaması için gerekli bazı tedbirler alırlar. Kovanlar, sıkışmadan genişletme yoluna giderler. Gerektiği zaman ballıklarını koyarlar. Uçma deliğini de genişletebilirler. Kovan alttan polen tuzaklı ise, bu bölgeden de havalanmasını sağlayabilirler. Aynı zamanda da genç ana arı bulundururlar. Arılarını ıslah ederek daha az oğullayan arı cinslerini çoğaltırlar.

Kovanların güneşte kalmasını önlemek için gölgelik yaparlar. Bazı zamanlarda ise, arılar oğula niyet etmiş mi ya da ana yüksüğü yapmış mı gibi pek çok şeyi kontrol ederler. Oğul almak isterlerse de yapay oğul alabilirler.

Yazarlar