05.03.2021 - 12:44 | Son Güncellenme:
Boynun farklı bölgelerinde ve farklı şekillerde ortaya çıkan boyun ağrıları ortaya çıkabilir. Boyun ağrılarının ilerlemesi ile kişinin yaşam kalitesi düşebilir ve uyumak zorlaşabilir.
Boyun Ağrıları Nasıl Geçer?
Boyun ağrıları, giyinme, soyunma, uyuma, araba sürme ve işe gitme gibi hayatın gerektirdiği temel davranışları yapmayı büyük ölçüde zorlaştırır. Uyuşukluk, zayıflık ve karıncalanma gibi belirtiler boyun ağrısı ile birlikte ortaya çıktığında ciddi sağlık sorunlarının göstergesi olabilir. Boyun ağrısı bir travma ya da darbe sonrasında oluşmadıysa kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunuyor. Bunlar ise;
● Boyun burkulmalarında ve gerginliklerinde birkaç gün boyunca dinlenmek, kas ve tendonların kendiliğinden iyileşmesini sağlar. Bu süre içinde çok yorucu hareketlerden uzak durmak gerekir.
● Buz ya da ısı uygulayarak şişliği ve ağrıları önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Başlangıçta boyun ağrısı için soğuk kompleks uygulamak daha faydalıdır. Soğuk uygulanan küçük kan damarlarının geçici olarak kapatılabilmesi ve şişmeyi önlemesi sağlanır. Birkaç gün sonra buna alternatif olarak alternatif olarak buz ya da ısı uygulanabilir. Sürekli ısı uygulamak, şişliğin artmasına neden olabileceği için dikkatli olmak gerekir.
● Buz ya da ısı uygulandıktan sonra masaj yapmak, kas gerginliğini ve spazmı rahatlatır.
● Kötü duruş, boyun ağrısına neden olabilir. Çalışırken doğru şekilde ayarlanmış sandalye, uyurken doğru bir uyuma pozisyonu almak (sırt üstü) ve boynu destekleyen ortopedik yastıklar kullanmak, monitör ve klavye kullanmak boyun ağrılarını önemli ölçüde azaltabilir.
● Akıllı telefon ve bilgisayar başında geçirilen zamanın azaltılması gibi yaşam tarzında küçük değişiklikler yapılabilir.
Boyun Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Evde uyguladığınız tedaviler işe yaramadığında hekiminiz şu tedavileri önerebilir;
● Güçlü ağrı kesiciler
● Fizik tedavi
● Deri altı elektriksel sinir stimülasyonu (TENS)
● Kısa süreli immobilizasyon
● Steroid enjeksiyonları
● Ameliyat
Boyun Ağrıları Nedenleri
● Kas gerilmeleri: Bilgisayarda ya da akıllı telefonda çok uzun zaman geçirmek genellikle kas gerginliklerini arttırır. Dişleri sıkmak, yatarak kitap okumak gibi küçük ve önemsiz sayılan hareketler bile kasları zorlayabilir.
● Eklem ve kıkırdak aşınmaları yaşlandıkça ağrılara neden olabilir.
● Araba kazalarında arkadan darbe almak gibi pek çok yaralanma boyun ağrısına neden olabilir.
● Menenjit, romatizma artrit ya da kanser gibi hastalıklar boyun ağrısına yol açabilir.