Sağlık Boyun Ve Omuz Ağrısı Neden Olur? Hangi Doktora Gidilir?

Boyun Ve Omuz Ağrısı Neden Olur? Hangi Doktora Gidilir?

28.07.2021 - 01:21 | Son Güncellenme:

Boyun ve omuz ağrıları her yaştan insanda görülebilen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Genellikle sürekli aynı pozisyonda durmaktan bu rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Boyun ve omuz ağrısı neden olur? Hangi doktora gidilir? İşte, tüm detaylar.

Boyun Ve Omuz Ağrısı Neden Olur Hangi Doktora Gidilir

Boyun ve omuz ağrıları sürekli olduğu zaman kişilerin mutlaka bir doktora görünmesi gerekmektedir. Çünkü bu rahatsızlıklar zaman içerisinde kronik bir hal alabilmektedir. Boyun ve omuz ağrılarının farklı pek çok sebebi olabilir. Yaşlılık ve genetik yatkınlık bu ağrıların en önemli sebebidir.

Boyun Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Boyun ağrılarının sürekli bir hal alması kişilerin yaşam kalitelerinin düşmesine neden olmaktadır. Bu durumda boyun bölgesindeki hareketlerde kısıtlamalar meydana gelebilmektedir. Hareketleri gerçekleştirirken bu kişilerde acı hissi oluşabilmektedir.

Boyun hareketlerinin kısıtlanması ve ağrıların şiddetlenmesi durumunda mutlaka bir doktora gitmek gerekmektedir. Boyun ağrıları için ortopedi bölümüne gidilmelidir. Bunun yanında fizik tedavi poliklinikleri de tedavi aşamasında oldukça etkili olmaktadır.

Omuz Ağrıları İçin Hangi Doktora Gidilir?

Omuz bölgesi, kolların serbest bir şekilde hareket etmesine olanak sağlamaktadır. Omuzda meydana gelen ağrılar kol hareketlerinin kısıtlanmasına neden olmaktadır. Bu durum insanların yaşam kalitelerinin düşmesine sebebiyet vermektedir. Omuzda üç önemli kemik bulunur. Bunlar;

Haberin Devamı

Köprücük Kemiği

Uzun Kol Kemiği

Kürek Kemiği şeklindedir.

Omuz farklı bileşenlerden oluşmaktadır. Oldukça hareketli bir sistemdir. Omuz bölgesinde iki eklem bulunmaktadır. Glenohumeral eklem; omuzdaki üst sol kemiğinin kürek kemiği ile bağlanmasını sağlamaktadır. Akromiyoklaviküler eklem; kürek kemiklerinin tepe kısmı ike köprücük kemiğinin bağlandığı bölgedir.

Omuz kapsülü, güçlü bağ dokularından meydana gelmektedir. Böylece uzun kol kemiğinin başlangıç bölgesindeki eklem soketi yerinde oynamadan durabilmektedir. Eklem kapsülünün çevresinde sinovyal membran bulunmaktadır. Bu yapı sinovyal sıvı üretmektedir. bu sıvı eklemin yağlanmasını sağlamaktadır. Omuz bölgesindeki tendonlar, kaslar ve bağlar omzun desteklenmesine ve stabil kalmasına yardımcı olmaktadır.

Omuz ağrıları kişilerde sıklıkla görülen bir problemdir. Gençlerde bu ağrılar genellikle bir kaza veya yaralanma sebebi ile görülebilmektedir. Yaşlanmanın etkisi ile omuz eklemi ile rotator manşet tendonunda aşınmalar ve yıpranmalar meydana gelmektedir. Bu durum ağrıların oluşumuna sebebiyet verir.

Ciddi yaralanma meydana gelmediyse ya da ani şiddetli ağrılar yoksa omuz ağrısı için doktora gitmeye gerek yoktur. Bu ağrılar evde de tedavi edilebilir. Ancak bu ağrılar evde tedavi yöntemi ile geçmezse mutlaka bir doktora görünmek gerekmektedir. Omuz ağrıları için Fizik Tıp ve Rehabilitasyon bölümlerine gitmek gerekmektedir. Bu bölümde uygulanan tedaviler neticesinde omuz ağrılarının büyük bir bölümü yok olacaktır.

 

Yazarlar