
KİTAPLARDA el yapması resimlerini görüp tanıdığımız "Mamut" adı verilen dev yaratıkları, en az 4 milyon yıllık bir doğa yaşamına sahip olan dünyamızda günümüzden 12 bin yıl öncesine kadar varlardı.
Bilim adamlarına göre Mamutların 12 bin yıl nesilleri tükendi. Bu tükenişin nedeni henüz keşfedilemedi. Belki ani ve sert bir iklim değişikliği bu dev yaratıkları sildi. Belki de, avlana avlana soyları kurudu.
Fransız bilim adamı Bernard Buigues, 7 yıl önce adım bastığı Sibirya'da, uzun ve yorucu çalışmalar en kuzey ucunda, yer yüzeyinin 5,5 metre kadar altında bir mamut kalıntısı keşfetti.
Rus bilim adamları ve dolganlar denilen yerel kavmin insanlarının yardımı ile gerçekleştirilen bu çalışma sonunda bir mucize ortaya koydu.
Şimdiye kadar birçok mamut kalıntısı bulunmuş, kemikleri müzelere taşınarak iskeletleri yeniden yapılandırılmıştı. Ama Buigues ve ekibinin keşfettiği mamut kalıntısı, derisi, tüyleri, dişleri ile taptaze idi.
Buigues ve arkadaşları uzun çabalardan sonra Mamutun baş tarafını toprağın yüzeyine çıkarmayı başardılar. Hayvanın geri kalan bölümlerini de önümüzdeki aylarda yeryüzüne çıkaracaklar.
Bu devin günümüzden 20 bin yıl önce yaşamış olduğu sanılıyor. Sibirya soğuğu ve öteki doğa koşulları Mamutu "hiç bozulmamış" denilecek kadar mükemmel bir biçimde sakladı. Öyleki bilim adamları şimdi, hayvanın hiç kaybolmamış, genetik özelliklerini korumuş tüylerinden ve dişlerinden yararlanarak 20 bin yıl önceki Mamutu kopyalayıp, bir eşini dünyaya getirmeninin bile mümkün olabileceğinden söz ediyorlar.
Kalıntılar tümü ile ortaya çıkarıldıktan sonra laboratuvara taşınacak. Belki de, bir "doğal devrim" sürecinin kapısı aralanacak.
Fransız bilgin Buigues ve ekibinin yer yüzeyinin 5.5 metre altındaki tabakalardan ortaya çıkardıkları Mamut üzerinde yapılan araştırmalar, eski bilgilerle bir araya getirildi. Bunlara göre Mamutlar doğduklarında 90 cm boyunda oluyorlardı. Buigues'in bulduğu kalıntıdaki Mamut 47 yaşında ölmüştü. Büyük olasılıkla, üzerinde yürüdüğü bir buz tabakasının kırılması sonucu düştüğü yerde
son nefesini vermişti.
Normal bir Mamutun ömrü 60 yıldı. Yükseklikleri 4.3 metre, ağırlıkları ise 10 ton dolayında idi. Hayvanın uzunluğu ise 2.70 - 3.40 m. arasında değişiyordu. Yine eldeki bilgilere göre Mamutların vücutlarının gelişmesi, 25 yaşına kadar sürüyordu. Bunun 40 yaşına kadar uzaması da olası idi.
Sibirya'da yaşamış Mamutların en ilginç özelliği bir metre uzunluğundaki, kalın tüyleri idi. Ayrıca vücut 10 cm. kalınlığında bir yağ tabakası ile de doğa koşullarına karşı sıkı bir korumaya bürünmüştü. Kalın yağ tabakası ve kıllar, hayvanı dış etkenlerden koruyan mükemmel bir kalkan görevi üstlenmişti.
Anlaşıldığına göre Mamutların çağdaşı olan insanlar, hayvanın tüylerini giysi türü şeyler yapmakta ve barındıkları mağaraların girişlerini örmekte kullanıyorlardı. Eldeki bulgulara göre Mamutlar,
Dünya'ya Afrika'dan yayılmışlardı. Bunların günümüzdeki torunları Asya ve Afrika'dan yaşayan, "fil" dediğimiz canlılardı.
Mamutların beslenmesi de vücut yapıları ile tam doğru orantılı olduğu da saptanmış bulunuyor. Belirlemelere göre, bir Mamutun normal günlük beslenmesi için günde yaklaşık 180 kilogram ot, bitki tanesi, ağaç kabuğu gerekiyordu. Mamut bunları dev "öğütücü dişleri" ile çiğneyerek besleniyordu.