Editörün Seçtikleri Bu yağın tadı farklı

Bu yağın tadı farklı

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu yağın tadı farklı

Bu yağın tadı farklı


       Zeytinyağının özellikleri hakkında geçen hafta bir yazı yazmış, sağlık için faydalarından ve üretim aşamalarından söz etmiştik. Şimdi de başka özelliklerinden ve mutfağımızdaki yerinden söz edelim. Zeytinyağı Türk mutfağında özellikle Ege ve Doğu Akdeniz yörelerinde başlıca kullanım malzemesi. Ege yemeklerinin hemen her çeşidinde, yani etli yemeklerde bile zeytinyağı kullanılıyor. Özellikle yine Ege’ye özgü değişik ot yemekleri zeytinyağı ile bütünleşiyor. Ama ülkemizin genelinde zeytinyağlılar tabiri içine az miktarda şeker de ilave edilerek yapılan yemekler için kullanılıyor. Bunlar bakliyat, sebzeler, deniz ürünleri ya da dolmalar olabiliyor.
       Hem yaz, hem de kış sebzelerinden hazırlanan onlarca yemek tarifi zeytinyağının mutfağımızdaki önemi hakkında yeterli bir bilgi aslında. Zeytinyağlıların soğuk olarak tüketilmesi kimi yörelerde tersine dönüyor.
       Kaliteli bir zeytinyağı, akıcı, hafif, açık altın renginde oluyor. Yağın içinde hafif bir çiçek aroması, yumuşak bir tat vardır. Badem, çamfıstığı, fındık ve yerfıstığı aromalarını hafiften sezebilirsiniz. Zeytinyağının ısıya dayanıklılığı hayli yüksek. 250 santigrad dereceye kadar dayanıyor. Besinlerin doğal tatlarının kızartma sırasında korunmasının yanı sıra sağlıklı oluşu da zeytinyağının seçimi için iyi bir neden. Ama burada ekonomik nedenler araya giriyor. Bugün zeytinyağı üretiminde dünya pazarlarındaki yeri ilk beş içinde olan bir ülke için pek de sevimli bir tablo değil görünen. Natürel zeytinyağları doğal haliyle, işlenmeden tüketilebilen yağlara deniyor.
       Yeşilimsi sarı bir renge sahip olan bu tür, doğal olarak zeytinin tadını yoğun olarak taşıyor. Çok şifalı olarak da nitelendiriliyor. Sızma yağlar da bundan elde ediliyor ve çiğ olarak kullanılıyor. Bunların asit oranları yüzde bir ile yüzde birbuçuk arasında değişiyor. Rafine yağlar ise asit oranı yüksek yağların işlemden geçirilmesi ile elde ediliyor ve hafif bir tada sahip oluyor.

       GÜNÜN YEMEĞİ
       Çömlek kebabı, 4 kişilik / Hazırlama süresi: 1 saat
       Malzemeler: 500 gr. kuzu eti, 2 havuç, 2 patates, 20 arpacık soğan, 3 domates, 1 su bardağı bezelye, 3 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı salça, 1 limon, 1 yumurta sarısı
       Hazırlanışı: Kuşbaşı doğranmış etleri tereyağı ile kavurun. Salçayı ekleyip biraz çevirin. Üzerini örtecek kadar su koyup kaynatın. Et kaynarken doğranmış patates ve havuçları ekleyin. Patatesler pişince hepsini bir fırın kabına alın. Arpacık soğan, domates, bezelye, tuz, karabiber ekleyip fırınlayın. Limon suyu ve yumurta ile terbiye hazırlayıp üzerine gezdirin.

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      

  • Zeytinlağlı pırasa
  • Çömlek kebabı
  • Şehriyeli pilav
  • Salata



  • Yazarlar