Yaşam Burnumuz 1 trilyon farklı kokuyu algılayabiliyor

Burnumuz 1 trilyon farklı kokuyu algılayabiliyor

29.01.2018 - 09:55 | Son Güncellenme:

Koku ayırt etme denince bir çoğumuzun aklına Patrick Süskind'in, sinemaya da uyarlanan unutulmaz romanı “Koku” ve onun baş kahramanı Jean-Baptiste Grenouille gelir.Yapılan araştırmalara göre insan burnu 1 trilyon farklı kokuyu algılayabiliyor.

Burnumuz 1 trilyon farklı kokuyu algılayabiliyor

Burnumuz bizi farkında olmadan uyaran bir organımızdır. Yediğimiz içtiğimiz şeylerin kokusu bile bizi iyi ya da kötü olarak etkiler.

Kokularda bizi olumlu ya da olumsuz etkileyen anılarımız vardır. Sevdiğimiz şeylerin kokusunu içimize çekeriz. Bir yerde sevmediğimiz bir koku hissettiğimizde oradan hemen uzaklaşmak isteriz.

Sosyal etkileşimimizde bile kokunun önemli bir yeri vardır. Nasıl koktuğumuz iletişimimizi olumlu ya da olumsuz olarak önemli ölçüde etkiler.

Haberin Devamı

Duyu organı denince aklımıza ilk olarak göz ya da kulak gelir. Fakat burnumuzda önemli bir duyu organımızdır. Hatta duyu organlarımız arasında ilk gelişendir. Anne karnında 8 haftalıkken gelişme göstermeye başlar. Bir bebek, annesinin ilk olarak kokusunu hisseder. Henüz görme duyusu çok gelişmediği için de dış dünyayla koku vasıtasıyla iletişim kurar.

Çorap kokusundan çiçek kokusuna taptaze çimen kokusundan dağlardaki kekik kokusuna, çöp kokusundan gübre kokusuna kadar bir sürü farklı kokuyu algılarız. Koku konusunda geniş bir yelpazemiz vardır.

Şimdiye kadar insan burnunun 10 bin farklı kokuyu algılayabildiğini biliyorduk. Fakat Amerikalı bilim adamlarının yaptığı son araştırmaya göre insan burnu, tam tamına 1 trilyon kokuyu ayırt edebilecek kapasiteye sahiptir.

Haberin Devamı

Science dergisinde yayımlanan yazıya göre, insan burnu bilinenden çok daha gelişmiştir. New York'taki Rockefeller Üniversitesi araştırmacılarına göre, aslında koku alma yetimizin sadece çok küçük bir bölümünü kullanıyoruz. Rockefeller Üniversitesi araştırmacıları 128 farklı koku molekülleri oluşturup insanların farklı kokuları ayırt etmede ne kadar iyi olduklarını inceledi. Bu moleküller farklı kokular oluşturabilmek için gelişigüzel bir şekilde karıştırıldı.

Deneye katılan 26 kişiden üç farklı yerdeki bu kokuları ayırt etmeleri istendi. Bu kokuların ikisi aynı biri ise farklıdır.

Araştırmacılar bu sonuçlara göre, ortalama bir insanın 128 molekülden oluşturulacak karışımdakileri bile ayırt edebildiklerini gördüler. Böylece insan burnunun en az 1 trilyon farklı kokuyu algılayabildiği sonucunu çıkardılar.

Yazarlar