22.02.2014 - 23:08 | Son Güncellenme:
Burnun görevlerinden biri aldığınız hava akciğerleregitmeden onu ısıtmak ve nemlendirmektir. Burnun içinde ince kan damarlarıbulunur ve bunlar yüzeye çok yakındır. Burun kanaması bu kan damarları zarargördüğünde olur ve kafein sebeplerinden biri olabilir.
Kahve, gazlı içecek, çay, enerji içeceği gibi içeceklerlealınan yüksek miktarda kafein vücudun kurumasına sebep olur. Burunkanallarındaki mukoz zarların içindeki nem çekilir. Burun kanalları kuruolduğunda tahriş olabilir ve yangılı hale gelebilirler; bu da kan damarlarınınhasar görme ihtimalini artırır. Sonucunda burun kanaması görülür. Burunkanallar kuru olduğunda sertçe ovmak gibi küçük bir darbe bile kanamasına yolaçabilir.
Normal kafein tüketimi günde 250 miligramdır. Bu da 750 mlkahveye karşılık gelir. Kafein hassasiyetiniz yoksa bu miktar genellikle yanetkilere yol açmaz. Kafeinden dolayı burnunuz kanarsa panik yapmayın. Dikoturun, kafanızı ve üst vücudunuzu öne doğru eğin, arkaya değil. Burunkanallarını temizlemek için nazikçe sümkürün ve burnun yumuşak kısmını sıkın.Ağzınızdan nefes alın ve burnunuzu en az 5 dakika boyunca tutun. 5 dakika sonrakanama durmuşsa, basınç uygulamayı sonlandırabilirsiniz. 5 dakika sonra devamederse durana kadar basınç uygulayın.
Kafeinin sebep olduğu burun kanamasını önlemek için alınacaken iyi önlem kafein tüketmemektir. Bu sizin için mümkün değilse ve kafein başkasorunlara sebep olmuyorsa burun kanallarını nemli tutmanın başka yolları dabulunur. Kahve, çay gibi kurutucu içeceklerin karşılığında su, meyve suyu gibinemlendirici içeceklerin tüketimini artırın. Sıcak bir duş sırasında derinnefesler alın. Buharı solumak burun kanallarını nemlendirecektir. Bunu kaynarsu üstünde de yapabilirsiniz ama kendinizi yakmamaya dikkat edin. Kış aylarındanemlendirici makineler kullanın. Yatağınızın yanında bulundurun bu sayede geceboyu kuru hava solumaktan kaçınabilirsiniz. Vücudunuzun tepkilerine dikkatederek kafein alımınızı ayarlamak da önemli bir adımdır.