Yemek Camembert Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

Camembert Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

08.08.2021 - 13:16 | Son Güncellenme:

Kendine özgü bir kıvama haiz Camembert Fransız peyniri alışılmadık tadı ve ilginç kokusu ile merak edilen ve gurmeleri heyecanlandıran bir peynir türüdür. Keskin aroması ile diğer pek çok peynir türünden kolaylıklar ayırt edilebilen Camembert, küflü peynirler arasında özel bir yere haizdir. Kaliteli Fransız peynirlerinden birisi olan Camembert, kendine has kıvamı ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Genellikle kahvaltı sofralarından eksik edilmeyen ve akşam yemeklerinden sonra tüketimi tercih edilen bu değerli tada dair Camembert peyniri nedir, nasıl yapılır? İçindekiler nelerdir tüm detayları ile derledik.

Camembert Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır İçindekiler Nelerdir

Peynirler birbirinden farklı birçok türü ile tüm dünyada en fazla sevilen ve tüketilen gıdalardır. Çok çeşitli peynir türlerinin olması peynir severlerin damak tatlarına en çok hitap eden peynirleri bulmasına yardımcı olmaktadır. Camembert Fransız peyniri, kızartılarak da tüketilebilen hafif akışkanlığa haiz bir lezzet olarak damaklarda bambaşka bir tat bırakmaktadır. 

Haberin Devamı

 Camembert Peyniri Nedir? 

 Camembert peyniri, inek sütü kullanılarak yapılan küflü bir peynir türüdür. Bu geleneksel lezzet ismini Kuzey Fransa'nın Normandiya Bölgesi'ndeki Camembert kasabasından alır. İlk olarak 18. yüzyıl sonunda bu kasabada yaşayan çiftçi bir kadın tarafından yapılmıştır. Günümüzde tüm dünyada tanınan Camembert, kalın bir küf tabakası ile kaplıdır. Biraz yağlı yapısı ile iç kısmı yumuşakça bir peynirdir. Bu özel peynir, yavaş bir biçimde olgunlaşmaktadır. Camembert peynirinin kaymak kıvamındaki iç kısmı birçok değişik şekilde kullanılır. 

 Camembert Peyniri Nasıl Yapılır? 

 Camembert peyniri, pastörize edilen inek sütü kullanılarak yapılmaktadır. Isıtılan süte peynir mayası ilave edilerek kıvamı artırılır. Koyulaşması sağlanan süt tuzlanır. Daha sonra kepçe benzeri aksesuarlar kullanılarak silindir kalıplara dökülür. Kalıplar belirli sürelere riayet edilerek çevrilir ve peynirin suyu süzülür. Yaklaşık olarak iki gün sonra yassı ve katı bir peynir elde edilir. Bu peynirin dış tarafı penicillium camemberti ile kaplanır. Olgunlaşma sürecinde ciddi neme ihtiyaç duyduğundan 3 veya 4 hafta süresince mahzen ve benzeri alanlarda dinlendirilir. 

Haberin Devamı

 İçindekiler Nelerdir? 

 İnek sütü ve peynir mayası içeren Camembert peynirinin 100 gramında yaklaşık olarak 299 kcal kalori bulunur. Aynı gramaj oranında 25 gram yağ ve 20 gram civarında protein de bulunmaktadır. Bu özgün peynir kalsiyum, potasyum ve sodyum mineralleri bakımından oldukça zengindir. Yüksek besin değerlerine haiz peynirin içerisinde A, B6 ve B12 vitaminleri mevcuttur. 

Yazarlar