Editörün Seçtikleri Çatacık’ta geyik ormanı

Çatacık’ta geyik ormanı

03.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çatacık’ta geyik ormanı

Çatacık’ta geyik ormanı


Yaralı geyiğin çiftleştirilmesiyle üç bin geyik üretilen ve bu özelliğiyle dünya literatürüne giren Çatacık Ormanları’nda avlanmak yasak


       Eskişehir’in Mihalıçık ilçesindeki Çatacık Ormanları’nda 1987 yılında bulunan yaralı bir dişi geyiğin çiftleştirilmesi ile çoğaltılmaya başlanılan geyiklerin sayısı üç bine ulaştı. Doğal ortamında yaşamaya bırakılan bu geyiklerin, avlanmasının kesin olarak yasak olduğu belirtiliyor.
       Eskişehir Orman Bölge Müdürü Aytekin Güngörsün, 33 bin hektarlık Çatacık ormanlarının Türkiye’nin en güzel ormanlarından biri olduğunu belirterek, “Bu 33 bin hektar alana sahip ormanımız, dünya ormancılık litaratürüne de girmiştir. Ormanın 3.5 hektarlık bir bölümünde 1987 yılından bu yana geyik üretimi de yapılmaktadır. Bu geyikler daha sonra doğal ortama bırakılıyor. Şu anda elimizde 11 adet geyik bulunuyor. Civarda 37 köy var. Geyikler zaman zaman bu köylülerin tarlasına zarar veriyor. Ama yine de köylüler geyikleri öldürmüyor. Zaten geyiklerin avlanması da kesinlikle yasak. Bu yasağa herkes uymak zorundadır" dedi.

Bakımı kolay

       Çatacık Ormanları’nda geyiklerin üretimi ve bakımından sorumlu ola 32 yaşındaki Zekeriya Soğuk, halinden memnun: “Geyikler benim her şeyim. Ailemi 15 günde bir görüyorum. İşim, geyiklerin bakımıyla meşgul olmak. Sabah ve akşam olmak üzere iki kez yem vermem onlara yetiyor. Geyikler de bana alıştı devamlı yanıma geliyorlar. Hatta zaman zaman elimde yem yiyorlar."


Yazarlar