Yemek Çerkez Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

Çerkez Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

11.08.2021 - 01:46 | Son Güncellenme:

Çerkez mutfağının en tanınmış peynir türlerinden birisi Çerkez peyniridir. Tüm Kuzey Kafkasya'da yapılan bu peynir zamanla diğer diğer ülkelerde yaşamlarını sürdüren Çerkezler tarafından dünyaya yayılmıştır. Türkiye, Irak, Suriye, Mısır, Ürdün'de yaygın olarak tüketilen bu özel peynir türü Avrupa'da da ilgi görmektedir. Yapımı kolay ve hızlı olan Çerkez peyniri, taze tüketime de uygundur. Her yıl Maykop şehrinde festivali yapılan bu özgün peynir ilgi çekmektedir. Çerkez peyniri nedir, nasıl yapılır? İçindekiler nelerdir tüm detayları ile derledik.

Çerkez Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır İçindekiler Nelerdir

Çerkez peyniri, İsli Çerkez peyniri olarak da ülkemizde bilinmektedir. Adapazarı yöresinde özellikle tanınan ve tüketilen bir peynir olup elastiki bir yapıya haizdir. İsli Çerkez peyniri elastiki yapısının yanı sıra kremsi görünümü ile de ilgi uyandırmakta ve lezzeti merak edilmektedir. Gerçek bir emek ürünü olan bu lezzetli peynir sofralarda değerli bir yere sahiptir.

Çerkez Peyniri Nedir?

Çerkez ailelerinin geleneklerini yaşatmaları ve yeni nesillere başarılı bir şekilde aktarmaları sonucunda Çerkez peynirleri sofralarımızı süslemektedir. Çerkez peyniri, kahvaltılardan salatalara kadar uzanan geniş bir çerçevede özel yemek menülerinde yerini alıyor. Çerkez peyniri tadı ile aperatif olarak hazırlanan peynir tabaklarında adından söz ettiren bir peynir türüdür. İsli Çerkez peyniri isli tatlara alışkın olmayan damaklara önce yoğun ve aromatik gelse de sonrasında çatallardan eksik edilmeyen bir lezzete dönüşmektedir.

Çerkez Peyniri Nasıl Yapılır?

Çerkez peyniri evlerde rahatlıkla yapılabilen bir peynirdir. Bu lezzetli özgün peynir, kaynayan sütün peynir altı suyu, sirke veya limon ile mayalanması ve sepette süzülmesi ile elde edilir. Çerkez tuzsuz peyniri taze ve kurutulmuş olarak iki türü bulunur. Füme Çerkez peyniri, kurutulmuş peynir yapıldıktan sonra odun ateşinin közlerinden bir miktar yukarıda asılarak ısı ve is ile kurutulmaktadır. Bu şekilde uzun süre bozulmadan dayanan peynirin rengi ise krem ya da açık sarıdır.

İçindekiler Nelerdir?

Çerkez peyniri, sütten yapılır. İçerisinde sirke ya da limonda bulunur. Kokusu, aroması ve füme lezzeti ile değerli bir peynirdir. Çerkez peyniri, yoğun süt içerir. Bunlara ilaveten Çerkez peynirinin içerisinde birçok vücuda yararlı mineral ve vitamin mevcuttur. Kalsiyum, selenyum, fosfor, çinko, potasyum bu mineraller arasında öne çıkmaktadır.

Yazarlar