Cilt BakımıÇıban Çıkmasının Nedenleri

Çıban Çıkmasının Nedenleri

02.12.2013 - 23:09 | Son Güncellenme:

Çıbanlar, stafilokokus aureus denilen bir bakterinin etkeni olduğu iltihabi deri hastalıklarıdır.

Çıban Çıkmasının Nedenleri

Çıbanlar, stafilokokus aureus denilen bir bakterinin etkeni olduğu iltihabi deri hastalıklarıdır. Genellikle vücudun sıcak bölgelerinde daha sık görülür.

Yani koltukaltı, göbek ve kalça bölgeleri, kasıklar gibi daha çok terleyen ve fazla hava almayan bölgelerde sık rastlanan oluşumlardır. Fakat bunun dışında, vücudun herhangi bir yerinde de çıkabilirler.

Bölgenin herhangi bir şekilde tahriş olması, sürtünmeye maruz kalması, dışarıdan gelen kirli toprak ya da başka enfekte maddelerle temas etmesi, cilt yüzeyinde önceden bir mantar hastalığı ya da egzama bulunması da çıban çıkmasını kolaylaştıran faktörlerdir.

Aniden ortaya çıkar

Çıbanlar aniden ortaya çıkarlar. Bir bölgede ani beliren bir kızarıklık, parlak kırmızı renkte, yuvarlak bir şişlik ve dokunulduğunda hissedilen ağrı, çıban geliştiğinin işaretidir. Başlangıç aşamasındaki çıbanlar bu belirtilerle ayırt edilebilir.

Çıbanlar daha sonra olgunlaşmaya başlarlar. Olgunlaştıkça kızarıklık koyu mor renge dönebilir. Daha sonra ortası beyazlanır ve bu noktada iltihap toplanır. Çıban bu noktada odaklanır. Kendi haline bırakıldığında bu iltihaplı odak patlar ve içindeki iltihabın boşalmasının ardından iyileşme aşamasına doğru ilerler.

Haberin Devamı

Seyrek Sakalı Gürleştirmenin Yolları Nelerdir?



Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Görenler babasının kopyası diyor! İşte Can'ın son hali
Görenler babasının kopyası diyor! İşte Can'ın son hali

Cadde | 01.05.2025 - 09:28

Mehmet Aslantuğ’un oğlu Can Aslantuğ babasının boyunu geçti. Son halini görenler babasının gençliği diyor..

Yazarlar