Sağlık Çiçek Hastalığı Nedir? Su Çiçeği İle Çiçek Hastalığı Aynı Şey Midir?

Çiçek Hastalığı Nedir? Su Çiçeği İle Çiçek Hastalığı Aynı Şey Midir?

10.03.2021 - 14:27 | Son Güncellenme:

Çiçek hastalığı, kökeni virüs olan bir hastalıktır. Oldukça bulaşıcı olan bu hastalığın belirtileri gözle görülebilen niteliktedir. İnsanlık yaşamı boyunca bu hastalık ile çok fazla uğraşmıştır. En fazla ölüme sebep olabilen hastalıklardan biri olan çiçek hastalığı, su çiçeği ile karıştırılmaktadır. Peki, çiçek hastalığı nedir? Su çiçeği ile çiçek hastalığı aynı şey midir? İşte detaylar...

Çiçek Hastalığı Nedir Su Çiçeği İle Çiçek Hastalığı Aynı Şey Midir

Çiçek hastalığı, ismini hastalık esnasında oluşan içerisi irin ile dolu olan kabarcıklardan almaktadır. Çiçek hastalığı ve su çiçeği hastalığının isimleri birbirlerine çok benzese de iki hastalık da farklı virüslerin sebep olduğu rahatsızlıklardır. Su çiçeği hastalığı çiçek hastalığına göre hafif düzeyde atlatılır. 

Haberin Devamı

Çiçek Hastalığı Nedir? 

Çiçek hastalığı, variola adı verilen bir virüsün sebep olduğu oldukça ciddi bir hastalıktır. Çiçek hastalığı ismini hastalık esnasında oluşan içi irin ile dolu kabarcıktan alır. En son gözlemlenen çiçek hastalığı 1976 yılında belirlenmiştir. 1976 yılında Somali ve Etiyopya'da 2 adet çiçek hastalığı vakası bildirilmiştir. Dünya genelinde aşılama programlarının sayesinde hastalık günümüzde tamamen ortadan kaldırılmıştır.

Çiçek hastalığı, çocuklarda daha sık bir şekilde görülür. Variola minor ve variola major olmak üzere çiçek hastalığının iki tipi vardır. Variola major virüsünden kaynaklanan hastalıkta, variola Minor virüsünün etken olduğu çiçek hastalığına oranla ölüm oranı daha yüksektir.

Haberin Devamı

Çiçek Hastalığının Belirtileri 

Çiçek hastalığına sahip olan kişilerin doktorlar tarafından tespit edilmesi oldukça kolaydır. Çünkü çiçek hastalığı kişide özel bir döküntüye sebep olmaktadır. Deri üzerinde sıvı, kızarıklık ve kabuk ile içerisi irin dolu kabarcıklar şeklinde meydana gelir. Çiçek hastalığının diğer belirtileri ise şunlardır:

Titreme

Yüksek Ateş

Şiddetli Sırt Ağrısı

Kusma

Baş Ağrısı

Karın Ağrısıı

 Çiçek Hastalığı Tedavisi 

Çiçek hastalığının bilinen belirli bir tedavi yöntemi yoktur. Saçı kısa kesilmiş olan kişi yatırılır ve hastanın derisi %1 potasyum permanganat çözeltisi ile yıkanır. Bu sırada yüz sürekli olarak yıkanarak gözler ile beraber korunmalıdır. Hasta olan kişiye 6 haftalık bir karantina süreci uygulanır. İlaç tedavisine başlanır. Bu sırada hastaya temas etmiş olan kişilere aşılama yapılarak gözetim altında tutulmalıdır. 

 Su Çiçeği İle Çiçek Hastalığı Aynı Şey Midir? 

 Çiçek hastalığı, hayvanlarda ve insanlarda gözlemlenebilen bir hastalıktır. Çiçek hastalığı her yaş grubunda gözlemlenebilir. Su çiçeği ise daha çok 15 yaş altı çocuklarda gözlemlenmektedir. Su çiçeği ile çiçek hastalığı birbirine çok benzese de, su çiçeği genel olarak gövdede gözlemlenirken çiçek hastalığı tüm vücutta gözle görülür bir şekilde yayılım gösterir.

 Aynı zamanda su çiçeği daha yüzeysel bir şekilde görülürken çiçek hastalığı deride çukurluklar oluşturarak kabarcık halini alır. Çiçek hastalığını oluşturan etmen ile su çiçeği hastalığını oluşturan etmenler arasındaki en büyük fark ise, her iki hastalığın da farklı virüslerden kaynaklanarak meydana gelmesidir. Bu sebeple su çiçeği hastalığı ve çiçek hastalığı birbirlerinden farklı hastalıklardır. 

Haberin Devamı

Çiçek Aşısının Yan Etkileri Nelerdir? 

Çiçek aşısının en önemli olan yan etkisi Aşıya bağlı olarak egzama, prograsif vaccinia infeksiyonu, generalize vaccinia infeksiyonu ve aşıdan sonra ensefalittir. Günümüzde çiçek aşısı üzerindeki yapılan çalışmalar hızla devam etmektedir.

 Hassas olan kişilerin aşıları kullanabilmesi için aşı ile beraber kullanılacak immünoglobülinler geliştirilmektedir. İmmünoglobulin almadan bazı kişilerin aşı olması sakıncalı olabilir. Bu kişiler: Gebeler, immün yetmezliği olan bireyler, daha önceden egzama sıkıntısı yaşayan kişiler, tedaviler sırasında immün baskılayıcı ilaç kullanmış olan hastalar bu aşı vurulurken immünoglobulin ile desteklenmelidir.

Yazarlar