22.02.2014 - 23:08 | Son Güncellenme:
Çocuklarda idrara çıkma sıklığı değişiklik gösterir ancakanormal çıkma sıklığı genellikle kendini belli eder. Genel olarak çocuklar 2ila 3 saatte bir idrara çıkmalıdır. Bu çeşitli bölgelerde veya özel durumlarsonucunda çok yüksek veya çok düşük olabilir. İdrara çıkma sıklığındadeğişiklikler çocuk doktoru veya çocuk üroloğu ile görüşülmelidir.
İdrara çıkma sıklığı çocuktan çocuğa değişse de önemli birfark görüldüğünde altta yatan sebepler olduğu düşünülebilir. Normal idraraçıkma sıklığı hem böbreklerin düzgün çalıştığını hem de çocuğun beyni ilemesane kasları arasında doğru iletişim olduğunu gösterir. Çıkma sıklığındakideğişimler bu sistemlerin çalışmasında bir problem olduğuna işaret edebilir.
Boşaltım sıklığı çocuğun yediklerine, su tüketimine veetrafındaki çevreye göre değişir. İdrara çıkma sıklığında belirgin artış idraryolu enfeksiyonu, şeker hastalığı, işeme fonksiyon bozukluğu sonucundaolabilir. Böbrek hastalığı ise idrara çıkma sıklığında belirgin bir düşüşe yolaçabilir.
Ancak değişiklikler her zaman hastalığa işaret etmez. Özellikle5 ila 7 yaşlarındaki çocuklarda düzgün idrara çıkma alışkanlıkları geliştirmekzor olabilir. Ayrıca çocuğunuz gündüz sık idrara çıkma sendromundan muzdaripolabilir. Bu hastalıkta idrara çıkma sıklığı 10 dakikada bir olacak kadarartabilir ve her seferinde çok az miktarda idrar atılır. Bu gibi hastalıklarkonusunda doktora danışılması gerekir.
Çocuğunuzun idrar alışkanlıklarını dikkatli bir şekildegözlemlemek anormallikleri yakalamak için önemlidir. Sıklık kadar atılan idrarmiktarı da belirleyicidir. Hem sıklığın hem miktarın artması ile sadece sıklığınartması farklı teşhislerle sonuçlanabilir.
Yatak Islatmanın Nedeni Kabızlık Olabilir