Dermatoloji Uzm. Dr. Yusuf Topal

Dermatoloji Uzm. Dr. Yusuf Topal

md.yusuftopal@gmail.com

Tüm Yazıları

Botoks işlemine ne zaman başlanmalı?

Botoks işlemine, kişinin yüz ifadesinde istenmeyen çizgiler belirginleştiğinde başlanır. Burada yaş faktöründen önce mimik çizgilerinin hangi evrede olduğu daha önemlidir.

Botoks işlemine ihtiyacınız olduğunu nasıl anlarsınız?

Botoksu ne zaman yaptırmalıyım diye düşünen kişiler ayna karşısında aşağıda ilettiğim basit değerlendirme tekniklerini uygulayabilirler.

-Kaşlarınızı yukarıya kaldırın.

-Kaşlarınızı çatma hareketi (sinirli yüz ifadesi) yapın.

-Kocaman bir şekilde gülümseyin ve kaz ayakları, iki kaş arası ve alın bölgenizde oluşan çizgilerinizi gözlemleyin.

Haberin Devamı

Eğer mimik yapmıyorken çizgiler oluşmuyor ancak mimik yaparken hafif çizgileriniz belli oluyorsa henüz botoksa ihtiyacınız yoktur. Eğer ki mimiksiz hafif çizgileriniz varsa ve mimik yaparken çizgileriniz derinleşiyor ya da çizgi hatlarınız uzuyorsa botoks yaptırmaya başlamanın vakti gelmiş demektir.

Botoksun etki süresi nasıl uzatılabilir?

Klinik çalışmalara bakıldığında ki tecrübem de aynı yöndedir; hastalarımızın %90’nında botoksun etki süresi ortalama 4 ile 6 ay arası devam etmektedir. %10’luk bir grup vardır ki; botoksun etki süresi 6 aydan uzun ya da 4 aydan kısa sürebilir.

İlk uygulamada mimik kaslarımız çok kuvvetli olduğu için etki süresi diğer uygulamalara göre nispeten daha kısadır. Botoksun etki süresini uzatmanın yolu ise doğru zamanlamadır. Botoks yaptırmayı düşünen kişilere önerim; botoksun etkisini kaybetmeye başladığı ortalama 4. ya da 5. ay dönemlerinde, ikinci botoks uygulamalarını yaptırmaları yönünde olacaktır. Bu sayede ikinci uygulamada zayıflamış mimik kaslarına botoks yapıldığı için daha etkili ve uzun süreli bir sonuç ortaya çıkar.

Botoks uygulaması ile kaş kaldırma nasıl yapılır?

Botoks işleminde mimik kaslarına ters mekanik yaklaşımı ile kaş kaldırma işlemi yapılabilir. Kaşı aşağı indiren mimik kaslarına botoks uygulanırken, kaşları yukarı kaldıran kas gruplarına dokunulmaz. Böylelikle Botoks yüzünüze yavaş yavaş otururken ortalama 10. ve 15. günler arasında kaşlarınız yavaş yavaş yükselmeye başlar. 30. günde ise asıl istenilen görüntüye ulaşılır.

Botoks işlemi sonrası en etkili sonucu alabilmeniz için önerilerim

Haberin Devamı

-Öncelikle 4 saat kadar başı öne eğeceğiniz hareketlerden uzak durmalısınız.

-Özellikle cep telefonu ile uzun süreli mesajlaşmalarınızı ertelemelisiniz.

-Hamam, sauna, spa, çok sıcak duş, solaryum vb... uygulamalardan uzak durmalısınız.

-Botoks oturana kadar cilt bakımı, dermaroller, kimyasal peeling gibi işlemlerden de uzak durmalısınız.

Botoks düzenli olarak yaptırılmalı mıdır? Ne kadar süreyle yapılırsa etki süresi uzar?

Hastalara işlem sonrası birlikte belirlediğimiz takvimlere riayet ederek düzenli olarak yaptırmalarını öneriyorum. Çünkü botoks işlemi ortalama 2 yıl kadar düzenli olarak yapıldığında cildiniz, çizgilerinizin olduğu bölgeleri onarmaya başlar. Bu sayede 2 yıl sonra botoksu bıraktığımızda bile mimik çizgilerinin eskisi gibi derin olmadığını görürüz.

Botoksun kullanım alanları nelerdir?

Mimik çizgilerinden sonra en sık kullandığımız alan diş sıkma tedavisidir. Yaza doğru sıklıkla koltuk altı terlemesini azaltmak için sıkça kullanıyoruz. Aynı zamanda boyun çizgilerinin ve gerdanlık kırışıklıklarının azaltılması, migren ağrılarının azaltılmasında da etkin bir tedavi olarak kullanabiliyoruz.

Haberin Devamı


Dermatoloji Uzmanı Dr. Yusuf Topal

https://www.dryusuftopal.com/