Genel Sağlık Diş Eti Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir?

Diş Eti Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir?

11.09.2021 - 13:09 | Son Güncellenme:

Evde uygulanabilecek pratik yöntemler ile diş eti ağrısı geçirilebilmektedir. Gargara yapmak, düzenli diş fırçalamak ve kompres uygulamak bu yöntemler içerisinde en sık tercih edilenlerdir. Peki, diş eti ağrısı neden olur? Diş eti ağrısı nasıl geçer ve ne iyi gelir tüm detaylarıyla derledik.

Diş Eti Ağrısı Neden Olur Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir

Dişi çevreleyen dokuların enfeksiyon kapması diş eti ağrısını oluşturmaktadır. diş eti şişmesi ve diş eti ağrısı, bakteriyel bir enfeksiyon sonucu olarak ortaya çıkar. Ağız içi hijyen ve bakımın aksatılması sonucunda dişlerde zaman içerisinde diş çürümesi ve diş eti iltihabı meydana gelirken diş kayıpları da oluşmaktadır. Bu kayıplar, periodontal dokunun zarar görmesine ve tam anlamıyla işlevlerini yerine getirememesine neden olur. Diş eti ağrısı müdahale edilmediği zaman ilerleyerek şiddetlenir ve yeme içme sürecinden yaşam kalitesine kadar olumsuz etkiler.

Haberin Devamı

Diş Eti Ağrısı Neden Olur?

Yeterli olmayan ağız bakımı, diş ipi ve ağız gargarası kullanılmaması ve yanlış diş fırçalama gibi sebeplerden dolayı diş eti ağrısı ve diş eti şişmesi ortaya çıkmaktadır. Öte yandan diş travması, diş eti iltihabı ve diş çürümesi de diş eti ağrılarının en sık görülen nedenleridir.

Başlıca diş eti ağrısı sebepleri;

İhtiyaç olan vitamin değerlerinin gıdalarda düzeni olarak alınamaması

Yetersiz diş ve ağız sağlığı temizliği, yetersiz diş eti bakımı

Diş ipi kullanılmaması

Alkol ve sigara gibi nedenler

Diş çevresinde yer alan tartar ve bakteri plakları

Diş eti hastalıkları ve diş çürükleri 

Diş kırıkları veya diş çatlağı

Diyabet (Şeker hastalığı)

Diş eti iltihabı

Diş eti çekilmesi

Kırık Diş

Haberin Devamı

Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş eti ağrısı için evde uygulanacak birkaç yöntem ile ağrı olan bölgede iyileşme görülebilir. Düzenli diş ipi kullanılmalı, düzenli diş fırçalanmalı ve ağız gargarası yardımıyla ağrı olan kısımda gerekli hijyen sağlanarak nedenler ortadan kaldırılmalıdır.

Tüm bunların yapılmasına rağmen diş eti ağrısı 2-3 gün içinde geçmiyor ise diş etlerinde ciddi sorunların olduğu anlamına gelmektedir. Diş eti ağrısına sebep olan durumun tanımlanabilmesi için iyi bir diş eti hastalıkları uzmanına muayene olmak gerekmektedir.

Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş eti ağrısına kesin çözüm sunabilmek için ağrıya sebep olan durumun ortadan kaldırılması gerekir. Evde uygulanabilecek bazı pratik yöntemler diş eti ağrısının hafiflemesinde faydalı olmaktadır. 

Tuzlu su ile gargara yapmak,

Ağrıyan kısma buz küpü gibi benzer şekillerde soğuk uygulamak,

Ağrıyan diş eti bölgesine zerdeçal ya da karanfil tozu sürmek,

Ağrıyan bölgeye ılık papatya poşet çayı koymak diş eti ağrısını hafifletecektir.

Diş eti ağrısının hafiflemesi için basit ağrı kesici ilaçlardan faydalanılabilir.

Diş ve diş eti ile ilgili sorun yaşamamak için ağız hijyen bakımının düzenli olarak yapılması ve düzenli hekim kontrollerinin yapılması büyük önem taşımaktadır.

Yazarlar