Genel Sağlık Diş hassasiyeti sebepleri ve tedavisi

Diş hassasiyeti sebepleri ve tedavisi

30.07.2015 - 16:43 | Son Güncellenme:

Hassas dişler en sık karşılaştığımız diş sorunlarının belki de en önde geleni.

Diş hassasiyeti sebepleri ve tedavisi

Muayenehaneme başvuran her 10 hastamdan 9 u dişlerinde hassasiyet problemi yaşıyor. Diş hassasiyeti olan hastalar, sıcak-soğuk, ekşi-tatlı gibi yiyecek-içeceklere karşı dişlerinde keskin bir ağrı ve kamaşma hissederler. Hatta bazı hastalar ağızdan nefes aldıklarında bile dişlerinde duyarlılık olur. Problem basit gibi gözükse de yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Haberin Devamı

Hatalı ve sert fırçalama

Kötü ağız hijyenine bağlı diş eti iltihabı ,

Diş sıkma alışkanlığı ,

Asitli gıdaların çok tüketilmesi gibi etkenler dişeti çekilmesine ve dişin koruyucu tabakası olan minenin aşınmasına neden olur. Minenin altında bulunan dentin dediğimiz canlı sinir uçları içeren tabaka açığa çıkar. Böylece korumasız kalan diş, sıcak-soğuk gibi dış uyaranlara karşı aşırı duyarlı hale gelir.

Bazen bu etkenlerin bulunmadığı ve ağız bakımının son derece iyi olan hastalarda bile diş hassasiyeti oluşabilir.

Diş hassasiyetini tedavi etmek için öncelikle buna neden olan etkenleri ortadan kaldırılmak gerekir.

Bana hassasiyet problemi ile başvuran hastama öncelikle asitli gıdaları çok tüketmemesini söylüyorum ve eğer dişlerini sıkıyorsa ona bir gece plağı veriyorum.

Haberin Devamı

Ayrıca diş fırçasını değiştirerek daha yumuşak kıllı bir fırça tavsiye ediyorum.

Doğru diş fırçalama yöntemini göstererek, ağız hijyenine motive ediyorum.

Ve en önemlisi mutlaka hastaya hassasiyet giderici bir diş macunu tavsiye ediyorum.

Hasta bu macunu düzenli olarak kullandığında diş macununun içeriğindeki yüksek orandaki flor hem hassas yüzeylerde asite karşı koruyucu bir tabaka oluşturuyor hem de defektli alanların onarılmasını sağlıyor. Böylece dişin hassas yüzeyini dış ortamdan izole ederek duyarlılığı önlüyor.

Hassas dişler istemiyorsanız ağız ve diş sağlığınıza hassasiyet gösterin, günde 2 kere dişlerinizi fırçalayarak düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin



doktorsitesi.com

Yazarlar