Sağlık Dislipidemi Nedir, Neden Olur? Dislipidemi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dislipidemi Nedir, Neden Olur? Dislipidemi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

11.09.2021 - 01:23 | Son Güncellenme:

Kolesterol bozuklukları dislipidemi, hiperlipidemi ya da hiperkolesterolemi olarak adlandırılır. Toplumda bu rahatsızlık çok sık görüldüğü için insanlar tarafından da merak edilmektedir. Dislipidemi nedir, neden olur? Dislipidemi belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar...

Dislipidemi Nedir, Neden Olur Dislipidemi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Vücudumuzdaki lipoprotein isimli yağ ve protein karışımı bileşiklerin gerektiğinden fazla olması ya da eksik olması kişilerde bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Kontrollerde bulgular normal olabileceği gibi çeşitli rahatsızlıklar da gözlemlenebilmektedir.

Dislipidemi Nedir, Neden Olur?

Aile bireylerinde kolesterol bozuklukları olması halinde, bireylerde de dislipidemi görülebilmektedir. Bu hastalık, inme, atar damar rahatsızlıkları, kalp damar problemleri gibi pek çok ciddi probleme de sebep olabilmektedir.

Yüksek kolesterol durumlarında hastalarda, göz bebeğinin etrafında bulunan kornea da ve aşil tendonunda, ellerde ve dirsek eklemlerinde ksantom ismi verilen kabarıklıklar meydana gelebilmektedir.

Trigliserid oranının çok yüksek olması halinde, hastaların sırt, el ve ayak, diz, gövde ve dirsek alanlarında kabarık sarı lezyonlar görülebilmektedir. Bunun yanında alınan kan örneklerinde de kanın sıvı olan bölgesinde süt gibi görünümler oluşmaktadır. Bu gibi belirtilerde uyuşma ve nefes darlığı gibi ciddi problemler de görülebilmektedir.

Dislipidemi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Haberin Devamı

Şeker hastalığı

Kalp damar rahatsızlığı

Sigara kullanımı

Kronik böbrek rahatsızlığı

Hipertansiyon

Romatizmal rahatsızlıklar gibi hastalığı bulunan kişilerin mutlaka dislipidemi taraması yaptırması gerekir.

Kandaki kolesterol seviyelerinin belirlenmesi için hastalara, trigliserid, HDL kolesterol, LDL kolesterol, Total kolesterol testleri yapılmaktadır.

Dislipidemi bulunan hastaların doktor kontrolünde kolesterol düşürücü diyet, düzenli egzersiz, sağlıklı kilo, tuz tüketiminin azaltılması, sigara ve alkol tüketiminden uzak durulması, ilaç tedavisi gibi önlemler alması gerekmektedir.

Kolesterol problemi bulunan kişilerin mutlaka doktor kontrolünde yaşam tarzlarını değiştirmeleri, ağır yiyeceklerden uzak durmaları gerekmektedir. Çok hareketsiz bir yaşamları varsa günlük yaşamlarına çok ağır olmasa da egzersiz eklemeleri gerekir.

Yazarlar