Obezite Sebebi Düzensiz Uyku

Obezite dünyada ki en önemli sağlık problemlerinden biri haline gelmiştir. Obezitenin ise bir çok sebebi var. Düzensiz beslenme alışkanlıkları, yanlış besin tercihleri, genetik faktörler, kronik hastalıklar, ilaç kullanımları, hareketsiz yaşam vb gibi bir çok örnek sayabiliriz.

Peki ya uyku?

İyi bir gece uykusu ve sağlık arasındaki bağlantıya bakarsak eğer çok büyük bir etkisi olduğunu görebiliriz.

Uykunun yeterli olmaması ve doğru saat aralığı arasında uyumuyor olmak kronik hastalıklara ve depresyona neden olmaktadır. Vucudumuzda bir çok mekanizmaya etki eden hormonların büyük bir bölümü gece uyku sırasında salınır. Örnek verecek olursak eğer melatonin hormonu gece 23.00-05.00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur ve güçlü bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Yapılan araştırma sonuçlarına gore düzensiz uykunun leptin denilen tokluk hormonunu azaltırken, açlık hormonu olan ghrelinin artmasına neden olmaktadır. Bu sebeple düzensiz uyku uyuyanların obezite oranın %65 arttığı gözlemlenmiştir. Obezitesi artan kişilerin de dolaylı olarak uyku problemlerinin arttığı da bilenen gerçekler arasındadır. Bu iki sistem birbirini etkiledikçe obezite seviyesnin artması kaçınılmaz olmaktadır.

Haberin Devamı

Yetişkin bir kişinin günde ortalama 6-8 saat arasında uyuması gerekmektedir. Bu uyku aralığının 23.00-05.00 saatlerin arasında olması oldukça önemlidir. 5 saatten daha az uyuyanların günde ortalama 300 kalori fazla aldığı görülmüştür. Bu da yılda 15 kilo almak anlamına gelir.

DERİN VE KALİTELİ BİR UYKU İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Saat 17.00 sonrası kafein tüketimi kesilmeli

Uykudan once içilen süt triptofan içeriği sebebiyle daha iyi bir uyku uyumanızı sağlayacaktır.

Muz melatonin kaynağı olması nedeniyle rahatlamanıza ve daha rahat uykuya geçmenize yardımcı olacaktır.

Yatmadan 1-2 saat once içilen rezene, papatya, melisa gibi rahatlatacı çaylar uyku kalitenizi arttıracaktır.