UNUTKANLIĞI AZALTAN 10 ÖNEMLİ BESİN

Yaşamın getirdiği sorumluluklar ve doğru besin seçimi yapmamak her yaştaki bireyin unutkanlık sorunu yaşamasını sağlıyor. Sağlıklı beslenme programınızın veya kilo vermek için uyguladığınız diyetin içeriğindeki besinlerin sağlığınızı koruması ve beyninizi unutkanlığa karşı güçlendirmesi gerekir. Uyku sorunları, stres ve öğün planı olmayan beslenme alışnkanlıkları beyin sağlığınızı olumsuz etkiler. Bu nedenle her gün yeterli su içmeye ( en az 1,5 litre) , unutkanlığınız azaltacak besinleri tercih etmeye ve öğün düzeninizin sağlıklı ( 3 ana ve 1-3 ara öğün ) olmasını sağlamaya çalışın.

Haberin Devamı

CEVİZ

Folik asit kaynağı , potasyım, magnezyum ve diğer besin maddelerinden zengindir. Ceviz beyninizi içerdiği yağ asitleri ile besler ve bağışıklığınızı güçlendirir. Her gün 1 porsiyon yağ değişimi yerine 2 tüm adet cevizi kahvaltı ve salatalrınızın içinde tercih etmelisiniz.

SOMON

Omega-3’ü ve diğer vitamin-minerallerin en iyi kaynağı olan balık çeşitlerinden biridir. Haftada en az 2 defa somon yemeniz unutkanlık sorununuzun azalmasını sağlar. Sağlıklı pişirme yöntemleri ( ızgara,buğulama, fırın veya sote ) kullanarak hazırlamanız kilo kontrolü sağlamanıza yardımcı olur.

ÇAVDAR

Kaliteli karbonhidrat , posa,vitamin ve minerallerden zengindir. Konsantrasyonu ve tokluk hisisnizi artırır, stresinizi azaltır. Ana ve ara öğünlerinizde ihtiyacınıza uygun en az 1 dilim çavdarlı ekmek tercih ederek unutkanlığınızı azaltabilirsiniz.

YOĞURT

Zihinsel performans ve hafiza için gerekli B12 ve diğer vitaminlerden zengindir. Kalp sağlığını korur ve bağışıklığınızı güçlendirir. Hergün 1 su bardağı (200 ml ) yoğurt tercih ederek unutkanlığı azaltabilirsiniz. Kilo kontrolü sağlamak için az yağlı olanlarını tercih etmelisiniz.

MUZ

Duygusal açlığı ve stresi azaltır. Zihinsel konsantrayonu artırarak hafizayı güçlendirir. Fruktoz, potasyum ve magnezyum içeriği tokluk hissini artırır. Meyve porsiyonu olarak her gün 1 orta boy kadar ara öğünlerinizde tercih etmelisiniz.

YUMURTA

Folik asit , vitamin –mineraller ve kaliteli protein içeriği ile beyin hücrelerinin iletişimi artırır. Bağışıklığı güçlendirir ve stresi azaltır. Allerji ve sağlık sorununuz yoksa her gün 1 adet yumurta tercih edilmesi beyin sağlığını artırır.

Haberin Devamı

ÇİKOLATA

Stresin ve unutkanlığın ilk göstergesi hergün çikolata yemenizdir. Ancak zihinsel performansınızı artırmak ve sağlık sorunu yaşamamak için haftada 2 defa %60 ve üzeri 20 gram bitter çikolata yemelisiniz. Porsiyon kontrolü için aç olmamaya dikkat etmeli yanında bitki çayı, az yağlı süt veya sütlü kahve ile tercih etmelisiniz.

YULAF

Unutkanlığı azaltan çinko, B12 gibi vitaminler ve diğer minerallerden zengindir, beyin sağlığınızın güçlenmesini sağlar. Tokluk hissini artıran posa içeriği duygusal açlığı azaltır ve porsiyon kontrolü sağlar. Kahvaltı ve ara öğünlerinizde 1 dilim ekmek yerine 2 yemek kaşığı yulaf ezmesini süt, yoğurt veya probiyotik yoğurtla yiyebilirsiniz.

HAVUÇ

A vitamini, posa diğer vitamin ve minerallerden zengindir. Depresyonu azaltır. Her gün 1 adet havuç konsantrasyonu ve göz sağlığını artırır. Zihinsel performans ve verimlilik için salata ve yemeklerinze mevsiminde 1-2 adet havuç eklemelisiniz.

Haberin Devamı

SEMİZOTU

Omega-3 ‘ün en önemli bitkisel kaynaklarındandır. Düşünce gücünü artırır. Konsantrasyonun artması ve unutkanlığınızın azalması için her gün salata veya sebze yemeği olarak ihtiyacınız olan porsiyon ölçüsünde tercih etmelisiniz.

DİYETİSYEN

TUĞÇE ALTAN BAHÇE