Bel Fıtığı Karıştırılıyor!

Bel fıtığı belirtilerinin yaygınlığına bakıldığında bu sorunun genellikle kolayca göz ardı edildiğini söylemek mümkün. Bunun en temel nedeni ise insanların pek çoğunun hayatlarının belirli bir döneminde bel ağrısı yaşamasıdır. Bel ağrısı oldukça yaygın bir sorun olduğu için insanların göz ardı etmesi de kolay oluyor. Kolayca göz ardı edilebilen bel fıtığı ayrıca dar kanal hastalığı ile de karıştırılabiliyor. Böylece dar kanal sorununun geç teşhis edilmesine neden olabiliyor. Bu karışıklık uzun vadede kişinin tedavisinin zorlaşmasına ve yaşam kalitesinin azalmasına neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Bel Fıtığı ve Dar Kanal Ortak Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı ve dar kanal sorununun ortak belirtilerine bakıldığı zaman bel ağrısı, bacak ağrısı, bacaklarda uyuşma ve güç kaybı öne çıkmaktadır. Ancak bu iki sorunda dikkat edilmesi gereken uyuşma ve güç kaybının ne şekilde belli ettiğidir. Dar kanal sorunu olan kişilerde genellikle her iki bacakta da güç kaybı ve uyuşma görülür. Bel fıtığında ise fıtığın baskı yaptığı sinire göre belirtilerin ortaya çıktığı bacak değişebiliyor. Genelde sağ ya da sol bacakta ortaya çıkan bel fıtığı belirtileri nadiren her iki bacakta da görülebilir.

İleri seviyeye gelmiş bel fıtığı ve dar kanal sorununda idrar ya da dışkı kaçırma da ortak olarak ortaya çıkan belirtiler arasında yer almaktadır. Cinsel işlev kaybı da iki hastalık için ortak olabilen belirtilerdendir.

Bel Fıtığında Ayırıcı Teşhisin Önemi

Bel fıtığı ve dar kanal hastalığında ameliyat mutlak surette gerekirse yapılmalıdır. İki günden uzun süren bel ağrılarında mutlaka bir uzman doktora gidilmesinde fayda vardır. Özellikle kişi doktora gittiği zaman bacaktaki uyuşmanın ya da güç kaybının her iki bacağında da olduğunu belirtmelidir. Bu durum bel fıtığı ile dar kanal arasında ayırıcı teşhis için önemlidir. Kesin teşhis ise MR görüntüleme yöntemi ile konacaktır.

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

Nöroşirürji Uzmanı