Boyun Fıtığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Boyun fıtığı çok farklı etmenler sonucu oluşan bir hastalıktır. Boyun fıtığı genellikle boyun ağrısı ile kendini belli ettiğinden, insanlar öncelikle bu ağrının nedenini ortaya çıkartmak gayesi ile doktora gider. Aniden ortaya çıkan bir boyun ağrısı için öncelikle aile hekimine müracaat etmek doğru bir yaklaşımdır.

Ancak nöroşirürji veya ortopedi uzmanı bir doktora da gidilebilir. Çevresel ve fiziksel nedenlere bağlı olarak gelişen ve ameliyat gerektirmeyen boyun ağrısının tedavisi genelde hastayı çok zorlamaz.

Haberin Devamı

Fakat boyun ağrısının temelinde boyun fıtığı, boyunda dar kanal veya boyun tümörü gibi daha ciddi bir problem varsa mutlaka bir nöroşirürji uzmanı doktora muayene olmak gerekir. Ameliyat düşünülmeyen hastaların bir fizik tedavi uzmanı doktor ile görüşerek fizik tedavi görmeleri faydalı olabilir.

Boyun Fıtığı ve Nöroşirürji (Boyun Omurilik Sinir Cerrahisi)

Boyun ağrısının nedenleri arasında boyun fıtığına ilaveten boyunda dar kanal veya tümör gibi başka hastalıkları da düşünmek gerekir. Bütün bu hastalıklar tedavi edilmedikleri zaman ciddi problemlere yol açabilen rahatsızlıklardır.

Bu tip hastalıklarda mutlaka net bir teşhis konmalı ve doğru tedavi cihetine gidilmelidir. Çünkü bu çok değişik hastalıkların tedavileri de doğal olarak birbirinden farklıdır. Onun için boyun fıtığı, boyunda dar kanal veya boyun tümörü düşünülen hastaların mutlaka nöroşirürji (beyin, omurilik, sinir cerrahisi) uzmanına gitmeleri gerekir.

Doktora mümkün olduğunca erken gitmekte fayda vardır. Çünkü boyun ağrısının nedeni erkenden ortaya konup teşhis netleştirilirse tedaviye erken başlanır ve tedaviden elde edilen sonuçlar da daha iyi olur.

Boyun ağrısı bulunan bir hastanın doktora gitmeyi sürekli ertelemesi tedaviyi geciktirir ve bu bazen telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir. Zamanında doktora müracaat edilmezse ilerleyen boyun fıtığı, boyunda dar kanal veya tümör; kollarda, bacaklarda güçsüzlük, idrar ve büyük abdest kaçırma/yapamama, yürürken düşme, cinsel fonksiyonların bozulması gibi ciddi problemlere yol açabilir.

Haberin Devamı

Boyun Fıtığı Hafife Alınmamalı

Boyun ağrısı bazen önemsenmese de aslında ciddi problemlerin habercisi olabilir. Bundan dolayı uzun süre devam eden ve yaşam kalitesini düşüren, şiddeti bir türlü azalmayan boyun ağrısında mutlaka bir uzman doktora gitmekte fayda vardır.

Uzman doktor, boyun fıtığı düşünülen hastanın muayenesi sonrasında gerekli tahlil ve tetkikleri yaptırarak boyun ağrısının nedeninin boyun fıtığı olup olmadığını net bir şekilde ortaya koyacaktır.

Manyetik rozolans görüntüleme yöntemi bu konuda uzman doktora çok yardımcı olur. Teşhis boyun fıtığı, boyunda dar kanal veya boyun bölgesine yerleşmiş bir tümör ise; tecrübeli, iyi bir beyin ve sinir cerrahı (nöroşirürji uzmanı) sizin için en doğru tercih olacaktır.

Boyun fıtığı, boyunda dar kanal veya boyunda tümör gibi hastalıklara net teşhis konduğunda ameliyat gerekiyorsa; bu cerrahi girişim geciktirilmemeli ve mutlaka tecrübeli, iyi bir nöroşirürji uzmanı (beyin, omurilik, sinir cerrahı) tarafından mikroteknik kullanılarak yapılmalıdır. Mikroteknik insanlığa sunulmuş önemli bir nimettir.

Haberin Devamı

Nöroşirurji Uzmanı

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

www.ahmetyildizhan.net