Doç. Dr. Aydın Köşüş

Doç. Dr. Aydın Köşüş

aydinkosus@gmail.com

Tüm Yazıları

Hamilelikte genital siğil görülür mü?

Hamilelikte genital siğil tipik olarak kadınların cinsel organlarının dokularında etli büyüme olarak görülürler, ancak birçok gebede hiçbir zaman semptom göstermez. Genital siğiller, Hpv adı verilen virüslerin belirli tiplerinden kaynaklanır. HPV, tüm cinsel yolla bulaşan hastalıkların en yaygın olanıdır. Bununla birlikte, tüm HPV tipleri kadında yada erkekte genital siğillere sebep olmaz. Bazı tipler siğile neden olurken, diğerleri hem erkeklerde hem de kadınlarda genital kanserlere neden olabilir.

Haberin Devamı

Özellikle, HPV tüm dünyada serviks kanseri vakalarının büyük çoğunluğuna neden olur. Bu nedenle kadınlara, rahim ağzı kanseri taraması olan düzenli smear testi ve hpv testi yaptırmaları şiddetle tavsiye edilir.

Genital siğilleri olan bir kadınsanız, hamile kalırsanız sizi nasıl etkileyeceğini merak edebilirsiniz. Hamilelik sırasında genital siğiller için riskler ve tedavi hakkında bilgi edinmek için bu makalemizi mutlaka okuyunuz.

Gebelikte genital siğiller nasıl seyreder?

HPV geçmişiniz varsa, doğum öncesi kadın doğum doktorunuzu bu konuda bilgilendirmelisiniz. Ayrıca onlara geçmişte genital siğiller veya anormal bir Pap smear olup olmadığını da söylemelisiniz.

HPV sizi veya doğmamış çocuğunuzu gebelikte etkilemez. Doktorunuz hamilelik sırasında herhangi bir anormallik gelişip gelişmediğini takip edecektir. Hamilelik sırasında çok fazla hücre büyüdüğü ve çoğaldığı için, doktorunuz olağandışı büyümeye veya diğer değişikliklere dikkat etmek isteyecektir. Ek olarak, bazı kadınlar hamile iken normalden daha büyük genital siğiller geliştirir.

Genital siğiller gebelikte çoğalabilir yada aynı kalabilir ancak gebelikte bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle siğillerin çoğalma ihtimali yüksektir.

Hamilelikte genital siğillerin komplikasyonları var mıdır?

Tipik olarak, genital siğiller hamileliğinizi etkilemez. Bununla birlikte, komplikasyonların ortaya çıkabileceği bazı durumlar vardır.

Hamilelik sırasında aktif genital siğiller varsa, siğiller normalden daha fazla büyüyebilir. Bazı kadınlarda idrar yollarını tıkayacak kadar büyürse idrar yapmayı ağrılı hale getirebilir. Büyük siğiller ayrıca doğum sırasında kanamaya neden olabilir. Bazen vajinal duvardaki siğiller, vajinanın doğum sırasında yeterince genişlemesini engelleyebilir. Bu durumlarda, sezeryan ile doğum önerilebilir.

Haberin Devamı

Çok nadiren, genital siğiller bebeğinize bulaşabilir. Bu durumlarda, bebeğinizin genellikle doğumdan birkaç hafta sonra ağızlarında veya boğazında siğiller gelişebilir. Ancak bu ihtimal oldukça düşüktür.

Genital siğillerin hamilelikte düşük yapma veya erken doğumla ilgili riskleri arttırmadığı tesbit edilmiştir.

Hamilelikte genital siğil tedavisi nasıl yapılır?

Hamilelikte genital siğil tedavisi yapılabilir ancak ilaçların çok azı hamilelik sırasında kullanılabilir. Gebe olmadan önce reçete edilen genital siğil için ilaçlarınız varsa, kullanmadan önce doktorunuzla konuşmalısınız. Doktorunuz, siz ve hamileliğiniz için güvenli olduğunu düşünüyorsa, hamileyken siğilleri çıkarmak için topikal bir tedavi kullanabilir. Genital siğilleri asla bilmediğiniz siğil ilaçları ile tedavi etmemelisiniz. Bu tedaviler, özellikle hassas genital dokularda daha fazla ağrı ve tahrişe neden olabilir.

Haberin Devamı

Doktorunuzun doğumla etkileşime girebileceğine inandığı büyük siğiller varsa, bunların çıkarılması mümkündür.

Hamilelikte genital siğillerin tedavisinde siğillerin sıvı azotla dondurulması, siğillerin cerrahi olarak eksize edilmesi, siğilleri yakmak için lazer yada elektrokoter akımları kullanılması sakıncalı değildir. Siğillerin yaygınlığına ve büyüklüğüne göre tedavi yöntemi belirlenecektir.

Artık Hpv'nin bazı tiplerini içeren HPV aşıları bulunmaktadır. Bu aşılar, bir kişi cinsel olarak aktif hale gelmeden önce uygulandığında oldukça etkilidir ve hem erkek hem de kız çocukları için önerilir. Ancak Gebelikte Hpv aşısı yapılmaz.

Genital siğilleri olan hamile kadınlar için öneriler

Kadınların büyük kısmında, genital siğiller gebelik sırasında herhangi bir probleme yol açmazlar. Ayrıca, enfeksiyonu bebeklerine geçirme riski çok düşüktür. Genital siğiller varsa ve hala hamileliğiniz üzerindeki olası etkilerini merak ediyorsanız doğum öncesinde mutlaka sizi takip eden doktorunuzla konuşunuz. Size, sahip olabileceğiniz belirli riskler ve sizin için en iyi tedavinin ne olabileceğini anlatacaktır. Sizin için gebelikte en uygun tedavi yöntemi seçilerek uygulanacaktır.