Miyom ve polip ameliyatlarında altın standart: Histeroskopi

Histeroskopi, doktorunuzun rahminize küçük çaplı bir cihaz yerleştirdiği işlemdir. Bu cihazın ucunda, doktorun rahim içinde görmesini sağlamak için hafif ve küçük bir kamera bulunur. Histeroskopi cerrahi veya tanı amaçlı kullanılabilir.

Şu durumlarda histeroskopi uygulanabilir:

-Çekilen ilaçlı rahim filminde anormal görüntünün görsel teyidi,

-Rahim içi miyom ve poliplerin tedavisi,

-Anormal kanamaların tanı ve tedavisi,

-Rahim herhangi bir şekil bozukluğunun yada rahimde perdelerin tedavisi,

Rahimde karın içine doğru büyüyen miyomlarda histeroskopi kullanılmaz. Bu hastalarda karından miyom ameliyatı yapılır. 

Histeroskopi ile miyom ve polip ameliyatı nasıl yapılır?

Doktor önce rahim ağzını spekulum adı verilen bir aletle açacaktır. Daha sonra histeroskopi cihazını vajinal açıklığınızdan geçirir. Sonra rahim içine doğru hareket etmeye devam edecektir. Yüzeyi temizlemek ve hafifçe genişletmek için sıvı veya karbon dioksit gazı cihazdan nazikçe rahim içerisine gönderilir.

Haberin Devamı

Histeroskopun ucundaki ışık ve kamera doktorun rahim ve fallop tüplerinin rahime girişini görmesini sağlar. İşlem sırasında miyom yada polip ameliyatı yapılacaksa, cerrahi cihazlar da ameliyatı gerçekleştirmek için histeroskop tüpünden geçirilir.

İşlem ağrılı olmasın diye anestezi altında yapılır. Ancak, işlem sırasında bir miktar kramp yaşayabilirsiniz. Doktorunuz, önceden almanız için bir çeşit yatıştırıcı önerebilir. Prosedürün kendisi, yapılan işleme bağlı olarak yalnızca 5 dakika ila 30 dakika arasında sürebilir.

Histeroskopi doktorunuzun ofisinde sadece yerel veya bölgesel anestezi ile yapılabilir. Bu, genellikle küçük poliplerin basit şekilde çıkarılması için de geçerlidir. Histeroskopi daha derinlemesine bir cerrahi işlem ile birlikte kullanıldığında, bir hastanede yapılabilir. Bu durumda, doktor gerekli ameliyatın derecesine bağlı olarak bölgesel veya genel anestezi uygulayacaktır.

Histeroskopi Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?

Histeroskopinin amacı iyileşme süresini belirler. Bununla birlikte, herhangi bir histeroskopi işleminden sonra sık görülen bazı genel belirtiler vardır. Histeroskopi sonrası şunlarla karşılaşabilirsiniz:

-Kasılma

-Bir gün kadar hafif kanama veya lekelenme

-Omuz ağrısı (eğer karbondioksit gazı kullanılmışsa)

-Hafif bulantı

Haberin Devamı

-Baş dönmesi

Histeroskopinin hemen ardından bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Prosedürünüz doktorun ofisinde sadece lokal anestezi ile yapılırsa, genellikle bir saatten az bir sürede ayrılabilirsiniz.

Prosedürünüz bölgesel anestezi gerektiriyorsa, doktorunuz sizi eve göndermeden önce etkilerin yok olmasını beklemenizi isteyebilir. Bu süre genellikle bir saatten az sürebilir, ancak kullanılan anestezi miktarına bağlı olarak daha uzun sürebilir. Histeroskopik miyom ve polip ameliyatı sonrası, yaklaşık bir hafta cinsel aktiviteden kaçınmalısınız. Bu enfeksiyon olasılığını azaltmaya yardımcı olur.

 

Doç. Dr. Aydın Köşüş

Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite

İnternet sitesi: http://www.aydinkosus.com/

Twitter: https://twitter.com/surgeonskopi

Facebook: https://www.facebook.com/jinekologankara/

Instagram: https://www.instagram.com/doc.dr.aydinkosus/?hl=tr