Doç. Dr. Aydın Köşüş

Doç. Dr. Aydın Köşüş

aydinkosus@gmail.com

Tüm Yazıları

KİMLERE YUMURTLAMA TEDAVİSİ UYGULANIR?

Normalde kadınlarda her ay düzenli yumurtlama olur. Böyle kadınlar genelde düzenli adet görürler ve gebe kalma şansları yüksektir. Bazı kadınlarda ise düzenli yumurtlama olmaz. Adetleri de genelde düzensizdir. Beraberinde hormonal bazı bozukluklar da olabilir. Örneğin polikistik over hastalığı gibi. Bazen de kadının adeti düzenli bile olsa yumurtlama olmayabilir yada yumurtlama zamanı çok değişken olabilir. Böyle hastalarda düzenli ve uygun zamanda yumurtlamanın sağlanması hastanın sağlıklı kadınlar gibi gebelik şansını artırır. Bu nedenle yumurtlaması hiç olmayan, düzensiz yada seyrek olan ama yumurtalık rezervi iyi olan kadınlarda bu tedavi uygulanır. Bazen yumurta olgunlaşma ve çatlama anormalliği olan kadınlarda da bu tedavi uygulanabilir. Yumurtlama sorunu olan bir kadının bu tedaviyi alabilmesi için başka bir probleminin olmaması, tüplerinin açık olması ve eşinin sperm testinin normal olması gerekir.

Haberin Devamı

YUMURTLAMA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Yumurtlama tedavisi sağlıklı yumurta üretebilme kapasitesi olan yumurtalık rezerviiyi olan, tüpleri açık hastalarda uygulanır. Bu kadınlarda başka üreme probleminin olmaması, eşlerinin sperm test sonuçlarının normal gerekir.

Yumurta geliştirme için kullanılan pek çok ilaç vardır. Bunlardan hangisinin kullanılacağına hastanın yumurtalık rezervine, test sonuçlarına, daha önceki aldığı tedavilere göre karar verilir.

YUMURTLAMA TEDAVİSİNİN RİSKLERİ NELERDİR?

Yumurtlama tedavisi genelde basit, ağrısız, düşük riskli bir işlemdir. Yumurtlama takibi ve yumurtlama testi oldukça basit ve her zaman rahatlıkla ulaşılabilir testlerdir. En sık görülen sorunlar birden fazla yumurta gelişmesine bağlı oluşan risklerdir. Bunlar:

-Çoğul gebelik
-Düşük riski
-Erken doğum, düşük doğum ağırlığı
-Dış gebelik
-OHSS: Aynı anda pek çok yumurtanın çatlatmasına bağlı olarak gelişen yumurtalıklarda büyüme ve şişme, karında su toplaması, karın ağrısı, bulantı, kusma, kilo alımına neden olan genelde hafif seyreden ancak bazen hastanede yatırılarak tedavi gerektiren bir durumdur.
-İnfertiliteye neden olan durumdan kaynaklanan, uzun süre ve yüksek dozda ilaç kullanımına bağlı bazı kanser risklerinde artma
-Tedaviye bağlı stres, bazı psikolojik sorunlar

Haberin Devamı

 

Doç. Dr. Aydın Köşüş

Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite

İnternet sitesi: http://www.aydinkosus.com/

Twitter: https://twitter.com/surgeonskopi

Facebook: https://www.facebook.com/jinekologankara/

Instagram: https://www.instagram.com/doc.dr.aydinkosus/?hl=tr