Estetik Doğum sonrası göğüs estetiği hakkında

Doğum sonrası göğüs estetiği hakkında

22.01.2016 - 13:54 | Son Güncellenme:

RegenPlast Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği Estetik,Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tamer Şakrak doğum sonrası göğüs estetiği hakkında bilgiler verdi.

Doğum sonrası göğüs estetiği hakkında

Allah tarafından, insanoğlunun soyunu devam ettirmesi amacıyla kadına çoğalma fonksiyonu bahşedilmiştir. Doğurma; kadına son derece kıymetli olan annelik sıfatını sağlarken, diğer taraftan kadın vücudunda bazı bozulmalara yol açmaktadır. Özellikle tekrarlayan gebelikler, kadın vücudunu yıpratır.

Haberin Devamı

Doğum Yapmanın Göğüslere Etkisi Nelerdir?

Hamilelik ve doğum sonrası süreçte, meme dokusu farklı hormonların etkisinde kalır. Hamilelik sürecinde; büyüme hormonları, östrojen ve prolaktin ile meme süt salgılamaya hazır hale getirilir. Süt bezleri büyür ve olgunlaşır. Dolayısıyla göğüslerde büyüme meydana gelir. Doğumu takiben oksitosin hormonunun etkisiyle, süt kanalları kasılıp gevşeyerek sütü meme ucuna yönlendirir. Oksitosin hormonunun en önemli uyarıcısı ‘emzirme’ dir. Doğum sonrası ilk 6 ay emzirme, bebek sağlığı açısından son derece önemlidir.

Emzirme dönemi bittiğinde göğüslerde 3 farklı değişim görülebilir.

1- Büyüme (Hipertrofi),

2- Küçülme, sönme (Atrofi, involüsyon),

3- Sarkma (pitoz)

Memenin deformasyonları, Meme Küçültme (redüksiyon), Meme Büyütme (Augmentasyon) ya da Meme Dikleştirme (Mastopeksi) ameliyatları ile düzeltilebilir. Bu ameliyatlar emzirmenin kesilmesinden en az 6 ay sonra yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Doğum sonrası göğüslerdeki deformasyonun düzeltilmesi, emzirmenin sonlandırılmasından en az 6 ay sonra yapılmalıdır. Zira bu süre içerisinden memedeki değişim devam edecektir. Eğer kişi ikinci ya da daha fazla doğumu düşünüyorsa, bu işlemi erteleyebilir. Çünkü hamilelik ve doğum sonrası süreç, düzeltilmiş olan göğüslerin tekrar deforme olmasına neden olabilir. Burada diğer önemli bir konu; kişinin böyle bir ameliyata fiziksel olarak hazır olmasıdır. Bu hazırlıktan kasıt; kişinin sabit ve tutarlı bir vücut ağırlığına sahip olması, sigara kullanıyorsa azaltması ya da bırakması gerekliliğidir. Sigara kullanımı göğüs ameliyatlarında elde edilecek sonucu ve iyileşme sürecini direk etkilerken, meme düzeltme operasyonları sonrasında belirgin kilo alımı ya da kilo kaybı sonucu olumsuz etkiler.

Hamilelik ve doğum sonrası göğüslerde küçülme, sönme meydana gelmiş ise; bu durumun bilinen en etkili ve sağlıklı çözümü ‘Silikon Meme Protez Uygulaması’dır.

Bu protezler;

– Dış yüzeyi daha sert, içi ise daha yumuşak ve jel kıvamlı silikondan imal edilmektedir.

– Bu protezler basınca son derece dayanıklıdır. Dış kapsülleri 1 cm alamda 40 kg yük taşıyabilir. Basınç altında patlamaz ancak delinebilirler. Dış kapsülün delinmesi halinde bile şekillerini korumaya devam ederler.

Haberin Devamı

– Silikon, vücut için bilinen en az allerjen maddelerdendir ve dolayısı ile allerjik reaksiyon oluşturması beklenmez.

– Süt salgısına ve meme hastalıklarına (kanser dahil) bilinen hiç bir yan etkisi yoktur.

– 40 yaş üzeri bayanlarda rutin yapılan mamogra? tetkikine engel teşkil etmez.

– Silikon meme protezinde bilinen tek sorun; belli bir süre içerisinde fizyolojik olarak gelişen ve protezin etrafının saran fibröz kapsülün bazı durumlarda şiddetli olarak gelişmesidir. Bu durum, nadir görülen bir sorun olmakla birlikte şiddetli kapsül reaksiyonlarında protezin çıkarılması gerekebilir.

Silikon Meme Protez Uygulaması, genel anestezi altında ve 30 dk lık bir operasyonla gerçekleştirilir. Hastanın 1 gün hastanede kalması yeterli olup, ortalama 1 hafta içerisinde normal hayata dönüş sağlanır.

Hamilelik ve emzirme dönemi sonrasında göğüslerde aşırı büyüme meydana gelmiş ise; çözüm ‘Meme Küçültme Uygulaması’dır. Her meme küçültme ameliyatı aynı zamanda dikleştirme işleminide yerine getirir. Aşırı büyük göğüsler, estetik olarak rahatsız edici bir görüntüye neden olmasının dışında, cilt sorunları, omuz ağrıları, omurga düzleşmesi, boyun fıtıkları ve tedaviye dirençli baş ağrıları ve baş dönmesi gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle kişi, bu uygulama sonrası daha estetik bir vücuda sahip olurken, birçok sağlık probleminden de kalıcı olarak kurtulmuş olur. Meme Küçültme - Dikleştirme Uygulaması genel anestezi altında ve ortalama 2 saat süren bir operasyondur. Hastanın hastanede 2 gün yatması yeterli olup, gündelik hayata 10 gün içerisinde dönüş sağlanır. Ameliyat sonrası erken dönemde, göğüslerde Ters T Harfi şeklinde çizgisel izler kalır fakat iyi bir bakımla ortalama 1 yıl içerisinde büyük oranda kaybolur.

Haberin Devamı

Özel bir durum olarak, çoğu kadında sönme ve sarkma bir arada gelişir. Göğüsler hem sarkmış hem de içi boşalmıştır. Böyle bir sorunun çözülmesi için hem silikon meme protezinin kullanılması, hem de meme dikleştirme işleminin bir arada yapılması gerekir. Ortalama 2 saatlik bir operasyon sonrası kişi, yeterli büyüklükte ve dik göğüslerine yeniden sahip olacaktır. Hastanın 1 gün hastanede kalması yeterli olup, ortalama 10 gün içerisinden normal hayata dönüş sağlanacaktır.

Yazarlar