Editörün Seçtikleri Dolmabahce ayağa kalkıyor

Dolmabahce ayağa kalkıyor

28.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dolmabahce ayağa kalkıyor

Dolmabahce ayağa kalkıyor


İlgisizlikten harabe haline gelen Dolmabahçe Sarayı bakıma alındı. Çalışmayı yürüten Milli Saraylar Daire Başkanı Polat Akbulut’un deyişiyle ‘hasta ve yaşlı adam tedavi ediliyor’


       Geçmiş yılların ihmaliyle ‘sıkıntılı günler’ yaşayan Dolmabahçe Sarayı tepeden tırnağa bakıma alındı. Sarayı, eski ihtişamına kavuşturmak için kollarını sıvayan Milli Saraylar Daire Başkanı Polat Akbulut, geniş kapsamlı yapılan bakımın kısa sürede tamamlanacağını belirterek, “Saray, hasta ve yaşlı bir adamdı, tedavi ediyoruz, yaşlı ama sağlıklı olacak" dedi.
       Milli Saraylar Daire Başkanlığı görevine gelir gelmez, Dolmabahçe Sarayı için harekete geçen ve bakım atölyelerinden, çatıdaki onarıma kadar tüm çalışmaları sürekli kontrol eden Akbulut, tarihi sarayda yılların ihmali olduğunu belirtti. Akbulut, şunları söyledi:
       “Tamamen bilimsel yöntemlerle, sorunları çözmek için çalışmalara başladık. Bilim adamlarından oluşan bir danışma kurulu oluşturduk. Tüm çalışmalarda, tek ölçümüz ‘bilimsellik.’ Depolarda çok sayıda eşya bakımsız kalmış. Binanın çevresinde, yağan yağmurun binayı etkilemesini önleyecek drenaj çalışması yapılmamıştı. Tavandaki kurşunlar, eskimiş, erimişti. Hepsini elden geçiriyoruz. Çalışmaların bir kısmı yaz aylarında tamamlanacak, yapısal onarımlar ise sonbaharda büyük oranda bitmiş olacak."

Çatı için özel makine

       Çatıdaki ahşap aksamın, kurtlanma ve çürüme sonucu harap olduğunu anlatan Akbulut, ahşap bölümleri yenilediklerini, yalıtım maddesi ve yenilenmiş kurşunla çatıyı onardıklarını söyledi. Akbulut, çatılarda tahrip olmuş kurşun kaplamanın tekrar kazanımını sağlamak için özel bir makine kurduklarını ve dış kurumlara sipariş etmeden, daha sağlıklı ve ekonomik olarak kurşun kaplama elde ettiklerini kaydetti.

İlaçlama başlıyor

       Akbulut, ‘kurtlarla mücadele’ sürecini de şöyle anlattı:
       “İnternete girerek, günlerce yabancı müzelerde bu mücadelenin nasıl yapıldığını tespit ettim. Sonunda, restorasyon ve eski eser koruma konusunda önemli bir kurum olan Paul Getty Enstitüsü’nün yayınlarından yararlanarak, ahşap kurtlarıyla mücadelenin esaslarını tespit ettik. Yurtdışından yabancı uzmanlar geldi. Bütün uzmanların ortak görüşü, mücadelenin kimyasal yöntemle olacağıydı. TÜBİTAK’tan da bilimsel destek talep ettik. Depolarda bulunan eşyaların ilaçlanması, ilkbaharda yapılacak. Sarayın genelinde ise sonbaharda ilaçlama yapmayı planlıyoruz."

14 atölye çalışıyor

       Dolmabahçe Sarayı’ndaki onarım çalışmaları, sarayın içinde yer alan ve Milli Saraylar Dairesi’ne bağlı döşeme, oyma, porselen, sedef, mobilya, cila, gibi 20 atölyede yaklaşık 300 kişiyle yürütülüyor. Sarayın mobilya atölyesinde, İtalya’da eğitim almış ustalar çalışıyor. Depolarda çürüyen, eskiyen, iskeleti kırılan mobilyalar, atölyelerde orijinal görüntüsüne tekrar kavuşturuluyor. Mobilyalarda, Hereke’de özel olarak üretilen kumaşlar kullanılıyor. Eski atölye yetersiz kaldığı için çok geniş bir alana, ikinci mobilya atölyesi kuruldu.
       Muayede Salonu bakımda
       Onarım çalışmaları nedeniyle İstanbul’da gerçekleştirilen AGİT Zirvesi’nde dünya liderlerine ev sahipliği yapamayan, sarayın en büyük toplantı salonu Muayede Salonu da, iskelelerle kuşatılmış durumda. 17 Ağustos depreminde, tavandaki kalem işi sıvaları dökülen salonun, duvarlarında çatlaklar, eğrisel taşıyıcı sistem elemanlarında yüzeysel bozulmalar, pencerelerinde bozulmalar oluştuğu tespit edildi. Muayede Salonu’nda yaklaşık 18 bin metreküplük çelik iskele sistemiyle sürdürülen onarım çalışmalarının Eylül ayında bitmesi bekleniyor.

Ziyarete açık

       Saraydaki bu hummalı çalışmaya rağmen, saray ziyarete açık tutuluyor. Çalışmaların, sarayı görmek isteyen ziyaretçilere engel olmamasını sağladıklarını belirten Akbulut, onarım çalışmalarının tamamlanmasıyla, bugüne kadar ziyarete açılmayan birçok bölümün gün ışığına çıkarılacağını ifade etti. Depoların, sarayı yüksekten görme imkanı veren Muayede Salonu’ndaki galerilerin ve diğer gizli bölümlerin de ziyarete açılacağını müjdeleyen Akbulut, “Saray, şeffaflaşacak. Bütün ihtişamı görülecek. Şimdiye kadar ne kadar büyük olduğu anlaşılmamış. Sarayda bulunan saatlerden bir sergi açmayı bile planlıyoruz" dedi.

Envanter bilgisayara kaydediliyor

       Dolmabahçe Sarayı için yapılan onarım ve bakım çalışmaları beş bölümden oluşuyor:
      
  • Binanın su almasının önlenmesi için zeminde drenaj çalışması, çatıda ise, kurşunların ve ahşap aksamın yenilenmesi işlemi devam ediyor.
  • Depolarda bekletilen objeler başta olmak üzere, ihtiyaç duyulan tüm eşyalar bakıma alındı.
  • Yılların yorgunluğu gözle görülür şekilde hissedilen taşıyıcı sistem onarılıyor.
  • Daha önce defterlere kaydedilen envanter, bilgisayar ortamına aktarılıyor. Envantere hiç alınmayan objelerde, tespit edilerek kayda geçiriliyor.
  • Sarayın ahşap aksamında etkili olan kurtlara karşı ilaçlama çalışması başlamak üzere.

  • Yazarlar