Sağlıklı Beslenme Dondurmaya dikkat!

Dondurmaya dikkat!

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Güneşli bir günde yenilen güzel bir dondurma, sizi serinletir ama hastalanmanıza da neden olabilir.

Dondurmaya dikkat

Yaz mevsiminin gelişiyle, serinlemek için yenilen dondurma, içilen soğuk su, boğazda ''hazır bekleyen bakterileri tetikleyerek'' çeşitli üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.

Buca SSK Hastanesi Başhekim Yardımcısı Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Operatör Doktor Atıl Birol, soğuk alımı olarak nitelendirilen, dondurma, soğuk su, soğuk limonata gibi içeceklerin, ağız içi sıcaklığını 7 santigrat dereceye kadar düşürdüğünü belirtti.

Soğuk alımı sonrasında, sıcaklık farkları nedeniyle boğazda normalde hazır bulunan bakterilerin tetiklendiğini anlatan Dr. Birol, şunları söyledi:

''Yumuşak damak, geniz bölgesi ve solunum yollarının üst kısmı soğuk ile en çok temas eden bölgeleridir. Dondurma, soğuk su, bakterileri etkiler ve vücut direnci üzerinde olumsuz etkiye neden olur. Bu nedenle özellikle bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş çocuklarda, üst solunum yolları enfeksiyonları artabilir. Türkiye'de bu konuda detaylı çalışma bulunmamasına rağmen ABD'de yılda ortalama 130 milyon kişi üst solunum yolu enfeksiyonlarından etkilenmektedir.''

Üst solunum yolları enfeksiyonlarının en önemli nedeninin virüsler olduğunu kaydeden Dr. Atıl Birol, 200'den fazla virüsün üst solunum yolunda etken olduğunu söyledi.

Virüslere karşı en etkili yolun istirahat ve destek tedavisi olduğunu anlatan Dr. Birol, viral enfeksiyon hastalıklarının önemli ölçüde, işgücü kaybına yol açtığını ve üretimi düşürdüğünü dile getirdi.

Yazarlar