Botoksun migren baş ağrıları üzerindeki muhteşem etkisi

Botoks (botulinum toksini),  Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösterir. Sinir iletiminin durması, sinirin ulaştığı organın işlevlerinin azalmasını ya da tamamen kaybolmasını sağlar. Estetik ve kozmetik amaçlarla, mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan yüzdeki kırışıklıkları azaltmak, oluşumunu engellemek ve aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacıyla ve kronik migren tedavisinde kullanılabilmektedir. 

Haberin Devamı

Kronik migren baş ağrısı çeken yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışmada, botoks iğnelerinin migreni geçirip hatta diğer türlü olan baş ağrılarını da azalttığı görüldü.  

Başka bir çalışmada, iki tur botoks aşısı yaptıran kişilerin yaklaşık yarısı, her ay baş ağrısı çektikleri gün sayısının yarıya düştüğünü bildirdi. Beş seans tedaviden sonra insanların yaklaşık yüzde 70'ine yükseldi. 

Botoksun migren baş ağrılarında işe yaradığını düşünüyor çünkü beyninizden ağrı sinyalleri taşıyan nörotransmiterler adı verilen kimyasalları bloke ediyor. Botoks bu yolda bir barikat gibidir. Kimyasalları başınızın ve boynunuzun etrafındaki sinir uçlarına ulaşmadan durdurur. 

Botoks tedavisi nasıl yapılıyor?

Migren baş ağrılarını hafifletmek veya önlemek için ortalama olarak 4-6 ayda bir başınızın ve boynunuzun çevresine birkaç kez botoks enjeksiyonu yapılmalıdır. 

Toplamda 30 ila 40 iğne vuruşuna ihtiyacınız olabilir ve başınızın her iki yanında eşit sayıda iğne yaptırabilirsiniz. Belirli bir noktada migren ağrınız varsa, orada daha fazla iğneye ihtiyacınız olabilir. İlk tedavinizden 2 ila 3 hafta sonra sonuçları görebilirsiniz. 

Bu tür botoks tedavisini, yalnızca kırışıklıklar veya diğer kozmetik kullanımlar yerine kronik migren baş ağrıları için bu iğneleri yapmak üzere eğitilmiş uzmanlardan almalısınız.