Dr. Sevgi Ekiyor

Dr. Sevgi Ekiyor

sevgiekiyor@gmail.com

Tüm Yazıları

Her bireyin yarayı iyileştirme potansiyeli farklıdır. Kimi bireylerde yara izsiz iyileşirken kimi bireylerde yaralar hipertrofik skar ya da keloid dediğimiz kötü yara iyileşmesi ile sonuçlanabilir. Bu tamamen kişinin yara iyileşmesine verdiği cevaptır. Bu olgularda iz genişler, kabarır, kızarır ve çok geç matüre olur.

Tedaviye başlama zamanı ize ve kişiye göre değişkenlik gösterse de en kısa sürede başvurmak doğru bir yoldur.

Yaralanma bölgesi vücutta bazı bölgelerde iyidir. Örneğin göz kapağı, ağız içi ve genital bölge mukozası ve yüz gibi. Bu bölgelerde oluşan yaralanmalar oldukça az iz bırakır. Bazı bölgeler ise yaralanma sonrası kötü iz gelişimi için çok risklidir. Meme arası, omuz, üst kol ve sırt gibi bölgelerdeki yaralanmalar hep kötü iyileşir. Yaralanma türü de direkt kalan izle ilişkilidir. Bıçak gibi tek bir hat üzerinden olan kesiler iyi iyileşirken, trafik kazası ya da ezici yaralanmalarda iz genellikle daha kötüdür.

Haberin Devamı

İz olan bölgeye, kişinin vücudundan alınan ve kök hücre olarak zenginleştirilmiş yağ dokusu enjekte edilir. Bu zengin doku vücuda %100 uyumlu ve içindeki kök hücrelerden dolayı % 60-90 civarında, canlı doku gibi davranma kabiliyeti olan bir yapıdadır. Böylece tamamen ölen veya bozulan dokulara yeni bir hayat aşılanmış olur. Verilen doku, kaybolan hacmi de temin eder.