Dt. Pertev Kökdemir

Dt. Pertev Kökdemir

p.kokdemir@swissmeddental.com

Tüm Yazıları

Günümüzde bir çok kişi tarafından tercih edilen Vegan beslenme, sağlıklı bir yaşam tarzı ve kilo vermede size yardımcı olsa da kemik ve diş sağlığınızı nasıl etkilediğini hiç merak ettiniz mi?

Vegan beslenmeyi tercih eden kişilerin ağız ve diş sağlığı açısından karşılaştıkları sorunların sebebi ise kemik ve diş sağlığını destekleyen D vitamini ve Kalsiyum gibi önemli vitaminleri tüketmediklerinden kaynaklanır. Vücut sağlığı için alınması gereken önemli vitamin ve minerallerin eksikliğinde yaşanılabilecek sorunları ve özellikle vegan beslenen kişiler için alternatif beslenme yollarının olduğunu da özellikle belirtmek isterim. 

Haberin Devamı

1. Kalsiyum eksikliği

Sağlıklı diş ve diş etleri için kalsiyuma ihtiyacımız oldukça fazladır. Kalsiyum eksikliği için ilk sırada tüketilmesi gereken besinler süt ve süt ürünleridir. Bu sebeple vegan beslenen kişiler için süt ve süt ürünleri tüketimi seçenekler arasında olmadığından içerisinde bol miktarda kalsiyum bulunan sebzeler, bakliyatlar, tohumlar ve yemişler ile beslenmelerini desteklemeleri gerekir. Bunların arasında ıspanak, lahana, semizotu, soya ürünleri, badem, chia tohumu, keten tohumu gibi yiyecekleri örnek gösterebiliriz.

2. D Vitamini eksikliği

Yukarıda bahsetmiş olduğum kalsiyum içerikli besinlerin emilimi için gerekli olan bir diğer vitamin D vitaminidir. Dişlerimizin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlayan D vitamini, vegan beslenen kişilerin en başta güneş ışığı ile birlikte doktor tavsiyesi ve takibi ile takviye D vitamini damlaları kullanmaları ihtiyaçlarını karşılamış olur. Ayrıca mantar, maydanoz, ısırgan otu, yulaf ve tatlı patates gibi yiyeceklerde de D vitamini bulunmaktadır.

3. Amino asit eksikliği

Vegan beslenen kişiler için bir diğer husus arginin eksikliğidir. İnsan sağlığı için en önemli amino asitlerden biri olan arginin et, kümes hayvanları, süt ürünleri ve balıkta oldukça fazla bulunur. Ağız ve diş sağlığı için argininin katkıları oldukça fazladır. Diş plağını parçalayarak dişlerde boşluk oluşumunu önler ve diş eti hastalıklarına karşı korur. Vegan beslenen kişiler için soya ürünleri, nohut mercimek kabak çekirdeği gibi besinler arginin ekskliğini karşılamada önemli rol oynar.

Haberin Devamı

4. Atıştırmalık alışkanlığı

Günlük beslenmelerin dışında öğünler arasında atıştırmaya daha yatkın olan vegan kişiler için plak ve çürük riski daha yüksektir. Bu nedenle, atıştırmayı sınırlamak ve diş fırçalama düzeni ile birlikte özellikle diş ipi kullanarak ağız hijyenine çok fazla dikkat etmeleri gerekir.

5. Şeker Tüketimi

Veganlar, yüksek oranda asitli yiyecek ve doğal şeker oranı yüksek yiyecekler (meyveler gibi) nedeniyle yüksek diş aşınması riskine sahiptirler. Ek olarak, nişastalı yiyecekler ağızda parçalanıp şekere dönüştüğünden, et yerine nişasta açısından zengin yiyeceklere (makarna gibi) güvenmek çürüklere yol açabilir. Ağızda sağlıklı bir tükürük oluşumu ve sağlıklı bir pH sağlamak için bu gıdaların tüketimini sınırlamak ve bol su içmek en iyisidir. 

Vegan beslenmeyi düşünüyorsanız veya halihazırda vegan bir yaşam tarzı sürdürüyorsanız diş sağlığınız için mutlaka bir diş hekimi gözetiminde olun ve en az 6 ayda bir diş muayenelerinizi gerçekleştirmek için doktorunuzdan randevu alın.