Dt. Pertev Kökdemir

Dt. Pertev Kökdemir

p.kokdemir@swissmeddental.com

Tüm Yazıları

Dişlerinizde zonklayan bir ağrı veya ara sıra keskin bir sızlama hissediyor musunuz? Diş oluklarınızda siyah renge dönüşmüş minik oyuklar dişlerinizin çürümeye başladığının habercisi olabilir. Sıcak-soğuk besinlere karşı hassasiyet ve rahatsız edici sızlamalar sizi diş hekimi muayenesine yönlendirmek için oldukça belirgin işaretlerdir.

Diş ağrısı ile başa çıkmanın ve dişlerinizi geri kazanmanın yolu diş dolgusu yaptırmaktan geçiyor olabilir.

Dolgu uygulaması, dişin çürümüş bölgesinin temizlenerek ve ardından oluşan boşluğun metal (amalgam) veya kompozit adı verilen dolgu maddesi ile doldurulmasıdır. Dolgu tedavisi ile diş yapınız güçlenir ve dişinizin daha fazla zarar görmemesine yardımcı olur. Diş dolguları ile ilgili en çok merak edilen "Hangi dolgu daha dayanıklıdır?" sorusunu sizler için cevaplamak isterim.

 • Kompozit Diş Dolguları

Haberin Devamı

Ham maddesi plastik ve seramik bileşikten oluşan kompozit dolgular, dişin doğal rengine uyum sağladığı için dışarıdan fark edilmez ve 10 yıla varan süre ile rahatlıkla kullanılabilir. Beslenme alışkanlıkları ve ağız hijyenini diş hekimlerinin önerdiği şekilde uygulayan kişilerde bu süre daha da uzayabilir. Doğal ve estetik görünümlü ve daha az sağlık kaygısı ile dişlerinin hem tedavisi hem de korunması açısından kompozit dolguları tercih eden kişi sayısı oldukça fazladır.

 • Amalgam Diş Dolguları

Estetik kompozit dolgular yaygınlaşmadan önce tüm dişlerde amalgam dolgu uygulaması yapılmaktaydı. Amalgam dolgunun en büyük avantajı içeriğindeki gümüş materyali sayesinde dolgu kenarlarından yeni çürük oluşum riskini azaltıyor olmasıydı. Ancak içeriğindeki az miktarda da olsa cıva nedeniyle kanserojen etkilerinin olabileceği tartışmaları amalgam dolgunun yavaş yavaş terkedilmesine sebep oldu. Amalgam diş dolgularının kullanım süresi yaklaşık 15 yılı bulur. Fakat aynı kompozit dolgularda olduğu gibi kişinin beslenme alışkanlıkları ile ağız hijyenine özen göstermesi gibi faktörler amalgam dolguların kullanım süresini etkilemekle beraber günümüzde daha çok kompozit dolgu yapımı imkanı olmayan özel bakım ihtiyacı olan yetişkinlerin tedavilerinde tercih edilebilmektedir.

Biz diş hekimleri kişilerin ağız ve diş sağlığınıza dair şikayetleri olmasa bile 6 ayda bir mutlaka diş hekimi muayenesine gidilmesini sıklıkla tekrarlarız. Bazen kişilerin fark etmediği durumların muayene esnasında erken zamanda diş hekiminiz tarafından fark edilmesi dişlerinizin ömrünü daha da uzatır.

Siz de bugün dişlerinizin kontrolü için diş hekiminizden bir randevu alıp, ağız sağlığınızın korunması yolunda bir adım atabilirsiniz.