Dt. Pertev Kökdemir

Dt. Pertev Kökdemir

p.kokdemir@swissmeddental.com

Tüm Yazıları

Birçok kişinin yaşamış olduğu diş rahatsızlıklarından biri olan diş apsesinin neden ortaya çıktığı ve nasıl bir tedavi şekli ile iyileştiğine değinmek, kurban bayramı sonrası ilk konumuz olsun. Neden özellikle kurban bayramı sonrasını seçtiğimden size birazdan detaylı bahsedeceğim.
Öncelikle herkesin geçmiş kurban bayramını kutlar, sağlıklı bir ağız ile değerleri yükselmemiş normal seyrinde devam eden az kolesterollü beden sağlığı dilerim. Kırmızı et beden sağlığımız için vazgeçilmez besinlerimiz arasında. Tabii kontrollü tüketildiğinde. Fakat kırmızı et tükettikten sonra ya ağız ve diş sağlığımız?

Hemen hemen her yazımda size ağız ve diş sağlığının bakım rutinlerinden bahsediyorum. Çünkü alışkanlık edinmek, bilgileri tazelemek her konuda olduğu gibi sağlık konusunda da bir hayli önemli. Diş apselerinin ortaya çıkmasının en büyük nedeni ağız ve diş bakımımıza özen göstermemekten başlıyor. Diş etlerinde, diş aralarında veya dişlerin içinde kalan besin kalıntıları bakteri oluşumuna sebebiyet vererek diş köklerine inip kemiklerde irin topluluğu oluşturur. Bu sevimsiz ve acı veren topluluğa apse adı verilmektedir. Diş etinde oluşan apselere periodontal apse, diş ucunda oluşan apselere ise periapikal apse adı verilir.

Diş apseleri her ne çeşit olursa olsun genellikle ağrılı ve tedavi edilmediği taktirde diğer dişlere yayılma özelliğine sahiptirler. Diş ve diş eti ağrısı, çene ağrısı, kulak ağrısı, boyun ve boğaz ağrıları ve hatta yüksek ateşe sebebiyet veren diş apseleri tüm yüz kemiğine yayılma riski taşırlar.

Peki bu sevimsiz rahatsızlığı yaşadığımızda ne yapmalıyız?

Yukarıda anlatmış olduğum şikayetler ile karşılaştığınızda ilk yapacağız şey diş hekiminizden mutlaka randevu almak olsun. Muayene için bekleme süreniz var ise geçici olarak ağrılarınızı rahatlatmak ve semptomları hafifletmek için doktorunuzun size önereceği bir ağrı kesici kullanabilirsiniz. Ayrıca sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınmalı, yumuşak yiyecekler tüketmeli ve ağrı olmayan tarafınızla yemek yemeye çalışmalısınız. Bu önlemler semptomlarınızı geçici olarak hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak bunları bir diş hekiminden yardım almayı geciktirmek için kullanmamalısınız.

Haberin Devamı

Apse oluşumunu nasıl önleriz?

Haberin Devamı

Dişlerinizi ve diş etlerinizi olabildiğince sağlıklı tutarak diş apsesi oluşumuna engel olabilirsiniz. Bunun için sıralayacağım önlemleri dikkate almanızı tavsiye ederim.

1- Diş ve diş etlerinizin sağlığını korumak için günde 1 kere diş ipi kullanmalısınız.

2- Günde en az 2 kez yumuşak veya orta sertlikte diş fırçanız ile dişlerinizi fırçalamalı, fırçalama süreniz minimum 2 dakika olmalıdır.

3- 3 ay ara ile diş fırçanızı yenilemelisiniz.

4- Ağız suyunu düzenli kullanabilirsiniz.

5- 6 ay ara ile düzenli diş hekimi muayenelerinizi gerçekleştirmelisiniz.

Diş hekimi muayenelerinizi herhangi bir şikayet üzerine değil, sağlıklı zamanlarınızda da gerçekleştirirseniz ağız ve diş sağlığınız için en güzel yatırımı yapmış olursunuz.