Dt. Pertev Kökdemir

Dt. Pertev Kökdemir

p.kokdemir@swissmeddental.com

Tüm Yazıları

Diş sağlığı, genel yaşam kalitesinin önemli bir parçasıdır. Gülüşümüz, özgüvenimizi artırırken, sağlıklı dişler fonksiyonel rahatlık ve estetik bir görünüm sunar. Ancak, diş kaybıyla karşılaşıldığında, bu denge bozulabilir. İşte bu durumda implant tedavisi devreye girebiliyor. Diş kaybının nedenleri ve implant tedavisini düşünmemiz gereken durumlar nelerdir?

1- Diş Kaybı: İmplant tedavisi, bir veya birden fazla dişin kaybı durumunda düşünülebilir. Kaybedilen dişin yerine titanyum malzemeden üretilen bir implantı çene kemiğine yerleştirerek, zamanla çene kemiğiyle bütünleşmesi beklenir. Böylece doğal dişe benzer bir fonksiyon ve estetik görünüm sağlanmış olur. Ancak o bölgede kemik uygunluğu yoksa ve komşu dişler mevcutsa, köprü porselen diş gibi farklı bir alternatif değerlendirilebilir.

Haberin Devamı

2- Hareketli Protezlerin Rahatsızlığı: Bu protezlerin neden olduğu rahatsızlıklar, genellikle sabit olmayan yapısı, çiğneme zorluğu, konuşma problemleri şeklinde ortaya çıkabilir. Sabit bir çözüm arayanlar için hareketli protezlerin rahatsız edici olması durumunda implant tedavisi düşünülebiliriz. Yani damak protezlerinin çok avantajlı bir alternatifi olarak implantlar tercih edilmektedir.

3- Çene Kemiği Erimesi: Diş kaybı sonrasında çene kemiğinde meydana gelen erime, implantların yerleştirilmesini zorlaştırabiliyor. Ancak çene kemiği greftleri veya teknolojik ilerlemelerle bu durum aşılabilmektedir. Çene kemiğindeki erimeyi durdurmanın en pratik yolu diş kaybından en geç 6 ay sonraya kadar bir sürede o bölgeye implant yapmaktır. İmplantlar bir ağaç kökünün toprağı tutması gibi çene kemiğinin erimesini durdurabilir.

4- Fonksiyonel Sorunlar: Diş kaybı, çiğneme fonksiyonunu etkileyebilir. İmplantlar, çiğneme işlevini geri kazandırarak hastanın daha rahat bir beslenme deneyimi yaşamasını sağlar. Özelilkle yan yana 2 dişten fazla kayıp varsa porselen köprülerin avantajlı bir alternatifi olacaktır.

İmplant tedavisi, bireysel durumlara göre değerlendirilmelidir. Diş hekimleri olarak hastanın genel sağlık durumu, çene yapısı ve estetik beklentileri gibi faktörleri dikkate alarak uygun tedavi planını belirlemeyi amaçlıyoruz.

Haberin Devamı

Günümüz teknolojisinde şeker hastalığı gibi yara iyileşmesinin güç olabildiği hastalarımızda dahi uygun tipte implantlar mevcut ve hasta konforunu maksimumda tutarak tedaviler sonuçlanabilmektedir.