Dt. Pertev Kökdemir

Dt. Pertev Kökdemir

p.kokdemir@swissmeddental.com

Tüm Yazıları

Bu hafta sizlere diş köprüleri ile ilgili merak ettiğiniz konulardan bahsedeceğim. Alternatif diş tedavi yöntemlerinden biri olan diş köprüleri diş kaybından dolayı oluşan boşluğu kişiye uygun yöntemle doldurduğumuz tedavi şeklidir. İsminin köprü olarak adlandırılmasının sebebi diş boşluğunun yanında diş kökü veya implant ayaklarının olmasıdır. Diş köprüleri ara protezlerin aksine sabit olduklarından kişiler için kullanımı daha konforludur ve rahat hissettirirler.

Materyal olarak altın,alaşım, zirkonyum veya porselen olmak üzere farklı malzemelerden yapılan diş köprülerinin diş renginize daha yakın ve doğal duracağından en fazla porselen olanı hekimler tarafından önerilip kişiler tarafından da tercih edilmektedir. 3 tip köprü çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;

1- Geleneksel Sabit Köprüler

Haberin Devamı

Tedavisi en yaygın uygulanan diş köprü çeşididir. Bu köprü tedavisinde eksik olan dişin iki yanında bulunan sağlam dişler bir miktar inceltilerek köprüye destek amaçlı kullanılır. Böylelikle sabitlenen protezler son derece kullanışlı ve konforludur.

2- Kanatlı Köprüler

Maryland köprü olarak da adlandırılan kanatlı köprüler yan dişlere yapıştırılarak uygulanır. Eksik dişlerin yerine yapılan köprü dişler, yan dişlerin görünmeyen arka tarafları pürüzlü hale getirilerek iki taraflı olarak yapıştırılarak sabitlenmiş olur. Yapıştırma ile uygulandığından çiğneme görevi gören arka dişlere yapılması pek önerilmez.

3- İmplant Destekli Köprüler

Köprü ayağı olarak çene kemiğine vidalanan implantların kullanıldığı implant destekli köprü tedavisinin günümüzde popülerliği bir hayli artmıştır. Çene kemiği uygun olan kişilerde uygulanabilen implant destekli diş köprüleri sabitlik ve sağlamlık açısından kullanımı uzun ömürlüdür.

Hangi çeşit olursa olsun diş köprüleri kişiye özel yöntemler ile uygulandığında birçok fayda sağlar. Estetik ve doğal görünümün yanı sıra yiyecekleri daha rahat çiğnemenize, konuşurken kelimeleri daha rahat telaffuz etmenize ve diğer doğal dişlerinizin yapısının korunmasına destek olur.

Ağzınızda eksik dişleriniz varsa ve daha fazla kayıp yaşamamak adına size en uygun tedavi yöntemleri için mutlaka diş hekiminizi ziyaret edin. Tedavilerinizi ve rutin diş bakımlarınızı ertelememeniz dileğiyle...