Dt. Pertev Kökdemir

Dt. Pertev Kökdemir

p.kokdemir@swissmeddental.com

Tüm Yazıları

Bugün, diş hekimliği alanındaki yeniliklerle birlikte, diş kaybı sorununu çözmek için bir dizi seçenek mevcut. Bu seçeneklerin arasında en popüler olanı diş implantlardır. Ancak, herkes için uygun olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

İmplant tedavisi, kaybedilen dişlerin yerine titanyum vida benzeri yapay kökler yerleştirilerek porselen diş yapımında destek amacıyla kullanılır. Estetik açıdan doğal dişlere oldukça benzer ve hastaların gülümsemelerini yeniden kazanmalarına yardımcı olurlar. Ancak her hasta için uygun olup olmadığını özenle değerlendirmeliyiz.

Haberin Devamı

Öncelikle kemik yoğunluğu değerlendirilmelidir. İmplantın yerleştirileceği kemiğin, sağlam bir şekilde tutunabilmesi için yeterince yoğun bir yapıda olması önemlidir. Çünkü, implantlar belli bir yükseklik ve genişliğe sahiptir. Çene kemiğininde belli yükseklik ve genişliğine sahip olması ve çene kemiğine uygun doğru boyutlardaki implantın hekim tarafından tercih edilmesi, hekim başarısını doğrudan etkiler. Eğer hastamızın şeker hastalığı gibi sistematik bir hastalığı varsa, hem bu rahatsızlığın kontrol altına alındığından emin olmalıyız hem de bu tip hastalara özel üretilmiş implantların tercih edilmesi de implant başarısında etkilidir. Sigara kullanımı veya diş gıcırdatması gibi alışkanlıklar implantın ömrünü etkileyebilir. Bu nedenle hastalarımıza implant tedavisini önerirken alternatif başka tedavileri de göz önünde bulundururuz. Örneği, tek bir diş eksikliğinde belki de en iyi seçenek implant değil zirkonyum köprüdür. İşte, bu değerlendirmeyi biz diş hekimleri tüm faktörleri göz önünde bulundurarak, doğru bir şekilde değerlendirir ve tedavimizi bu yönde uygularız.

Kemiğin niteliği de başarılı bir implant tedavisi için önemli bir unsurdur. Bir diğer önemli etken ise diş etlerinin sağlıklı olmasıdır. Nasıl ki doğal dişlerimiz ağız sağlığından etkileniyorsa, bu durum implantlar için de geçerlidir. Yeterli ve nitelikli kemik miktarı ve sağlıklı diş etleri implantın başarısını doğrudan etkiler.

İmplant tedavisi, diş eksikliği yaşayan kişiler için uzun vadeli ve etkili bir çözüm olarak tercih edilir. Doğru şekilde uygulandığında hastaların doğal dişlerine çok benzer bir his ve görünüm sağlar. Aynı zamanda fonksiyonel avantajlar sunar. Bu tedavide sadece eksik dişleri yerine koymakla kalmaz, aynı zamanda hastanın doğal bir gülümseme ve estetik görünüm elde etmesine de yardımcı olabilir. Gülüş tasarımı yapılırken diş rengi ve şekli, diş aralıkları ve sıralanışı, ağız yapısı, diş etleri gibi unsurlar belirleyici özelliklerdir.

Haberin Devamı

Ayrıca implantlar çiğneme kuvvetini çene kemiğine doğrudan ileterek diğer dişlerle eşit bir şekilde paylaştırır. Bu, doğal dişlere ek yük bindirilmesini önler, böylece komşu dişlerin aşınması ve zayıflaması riski azalır.

İmplant tedavisi, sağlık ve estetik açısından uygun bir çözüm olabilir, ancak hastamız için hangi tedavinin uygun olup olmadığına karar verirken bir dizi faktörü göz önüne bulunduruyoruz.