Duygu Bay

Duygu Bay

duygu.bay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kahve seven iki beyaz yakalı kadının girişimcilik hikayesi diye özetliyorsunuz Blum Coffee House’u. Kahve severlere nitelikli kahvenin tadını çıkarmaları için yaratılan girişimcilik hikayenizi anlatabilir misiniz? Nasıl başladı serüveniniz, sizin hakkınızda bilgi alabilir miyiz?

Bu girişimcilik hikayesine giden sürecimizi ve kendi yolculuğumuzu anlatacak olursam; iş dünyasına beyaz yakalı olarak başladım. Özel bir bankada müfettiş olarak başladığım bankacılık kariyerimi 12 sene boyunca sürdürdüm. Kariyerime aynı bankanın yurt dışındaki bir şubesinde ülke müdürlüğü görevi ile bir nokta koymaya karar verdim ve istifa ettim. Kardeşim Hande de sigorta ve danışmanlık firmalarında uzun yıllar çalıştı.

Haberin Devamı

İki kardeş olarak kendi işimizi kurmayı uzun zamandır hayal ediyorduk. Farklı sektörlerinde uzun seneler çalıştıktan sonra kurumsal hayata nokta koyup birlikte iş kurmak için kolları sıvadık. Avrupa Nitelikli Kahve Birliği’nin düzenlediği demleme, barista, tat analizi vb. eğitimleri başarıyla tamamlayarak sertifikalarımızı aldık ve Blum Coffee House’u beş buçuk sene önce Akaretler’de açtık.

Ürünlerimizle göze, damağa ve ruha hitap ederken, kahveden ötesini bekleyenlerin favorisi olma hedefiyle yola çıktık. Sağlıklı ürünler yaparken asla damak tadından ve ev yapımı ürünlerin doğallığından ödün vermeyerek, sağlıklı atıştırmalıkların hakkını verirken, sunduğumuz her içeceğe ve yiyeceğe yuva samimiyetini katmak önceliklerimiz arasında oldu.

Gününüzü ve dünyayı çiçeklendiren bir girişim hikayesi

Öncelikle kadın, ardından da kardeş olarak örnek teşkil eden hikayenizde gayeniz nedir?

Kahve tutkumuzu işe çevirirken, gerek tasarım ve mekan konsepti olarak gerekse ürün olarak farklı bir şeyler sunarak yaratıcılığımızı ön plana çıkarmayı gaye edindik. Ürünlerimizin birkaç tanesi dışında hepsinin reçetesi bize ait, kendimiz geliştiriyoruz. Nasıl bir ürün yapmak istediğimizden yola çıkarak ekip olarak bir araya geliyoruz. Örneğin elmalı bir kek yapacaksak, ortak kararlarla kullanacağımız malzemelere göre bir reçete oluşturuyoruz. Bunu deneyip sonuçlarına göre üzerinde revizeler yapıyor, denemelere devam ediyor, istediğimiz lezzete ulaşana dek bu sürece devam ediyoruz.

Haberin Devamı

İsim nasıl ortaya çıktı? İşinizi yaparken hangi yönlerinizle fark yaratıyorsunuz?

Kahve demlerken, su ile kahvenin ilk teması sırasında kahve çiçeklenir (blooming dediğimiz süreç) ve üzerinde baloncuklar oluşur. Bu aşama, kahvenin aromasının ortaya çıktığı, demlemedeki en önemli süreçlerden biridir. Biz de kahvenin çiçeklenme aşamasından yola çıkarak, ismimizi Blum Coffee House olarak belirledik. ‘Blum your day/ Gününüzü çiçeklendirin’ sloganımız ile, fair-trade ve nitelikli kahve çekirdeklerinden yaptığımız kahveyi en yüksek standartlarda üçüncü nesil yöntemlerle sunmaktayız. Espresso bazlı içeceklerden, yeni nesil demleme yöntemlerine ve Blum imzalı spesiyallere kadar geniş bir kahve menüsünün yanı sıra nitelikli çaylar, su kefiri, kombucha, smoothie/milkshake gibi ürünleri içeren geniş bir içecek menümüz bulunmaktadır. Espresso bazlı içecekler için single origin kahve çekirdekleri kullanılırken, sütlü içecekler için Blum’a özel bir blend kullanmaktayız. Gerek demleme gerekse espresso içecekler için organik kahve çekirdekleri alternatifleri de sunmaktayız.

Haberin Devamı

Sağlıklı ve katkısız gıdalar konusundaki duruşunuzla bilinçli tüketim konusunda öncülük ediyorsunuz. Blum Coffee House reçeteleri hazırlanırken bilinçli tüketim konusunda nasıl bir anlayış benimseniyor? Sürdürülebilirlik kurum kültürünüzde nasıl konumlanıyor?

Gıdaya erişim, iklim krizi, karbon ayak izi gibi çevresel konular sürdürülebilirlik adına çok yakın takip ettiğimiz ve kendi ölçümüzde önüne geçmek adına gerek bireysel gerekse kurumsal olarak çaba sarf ettiğimiz bir gündem.

Yaratıcı, yenilikçi, sağlıklı yaşam odaklı, evrensel standartlardaki hizmet yaklaşımıyla üçüncü dalga kahve sektöründe organik, yüzde 100 doğal, taze ve lezzetli yiyecek ve içecekleri sunarak yeni bir trend yaratmak ve en iyi kalitedeki kahveleri en yeni ve lezzeti maksime edecek demleme yöntemleri ile müşterilerimize sunmayı hedefleyerek yola çıktık. Müşterilerimize beslenme açısından zengin gıdalar sunarak, hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha sağlıklı bir toplumun yaratılmasına katkıda bulunmak istiyoruz.

Sunduğumuz gıdaların sağlıklı ve doğal olması kadar sürdürülebilir kaynaklardan tedarik edilmesi de bir o kadar önemli. Hem sürdürülebilirlik hem de lezzet açısından sebze ve meyveleri mevsiminde kullanmayı tercih ediyor, direk çiftliklerden ve üreticilerden satın alıyor, tarladan sofraya bir tüketimi hedefliyoruz. Kuka Çiftlik, Rani Çiftliği, Kapra Çiftliği gibi ülkemizin nadide çiftlikleri ile çalışıyor, unumuzu Kaz Dağlarından direkt değirmenden tedarik ediyoruz.

Mutfağımızda yerel ürünler ve şu an çok sınırlı olsa kendi bahçemizden ürünleri kullanarak karbon salınımını azaltmak ve yereli teşvik etmek bizim için çok önemli. Bunu bir adım ileriye taşıyarak, İstanbul yakınında bir tarlada Blum’un kendi meyve ve sebzesini yetiştirmek yakın zamanda hayata geçirmek istediğimiz hayallerimizden biri. Blum mutfağında,  israfı önlemek adına haftalık ve günlük satın alma planları yaparak ürünlerde bozulma oluşmasının önüne geçiyor, ürünleri cam ve kilitli kaplarda saklayarak gıdaların tazeliğini korumasını sağlıyoruz. Mutfağımızda ürünleri gruplarına göre organize ederek kontrolünü sağlamak, su kullanımını en az indirmek için bulaşık makinesi kullanmak gibi prensiplere dikkat ediyoruz.

İşletmemizin mutfağı dışında da her adımımızda sürdürebilirlik prensiplerini uygulamaya gayret ediyoruz. Sürdürülebilirlik için Greenpeace'in içinde bulunduğu Plastiksiz Denizler Hareketine destek veren "Plastik Çatal Bıçaksız" ve "Plastik Pipetsiz" mekanlar arasında yer alıyoruz. Bu kapsamda, plastik pipet yerine buğday sapı ve plastik çatal bıçak yerine de huş ağacından yapılan kaşık, çatal ve bıçak tercih ediyoruz. Bunun yanı sıra kraft pasta kutuları, kahve poşetleri ve kese kâğıtları kullanıyoruz.

Yine sürdürülebilir bir yaşam hareketi olan tek kullanımlık bardak yerine termosta kahve alanlara indirimi teşvik eden ‘Kahvem termosta’ uygulamasını destekleyen işletmelerden biriyiz.

Menüde yer alan lezzetlerde ilk olarak neyi önemsiyorsunuz?

Misafirlerimizin iyi kahve içmeleri kadar sağlıklı ve katkısız gıdalar tüketmeleri de bizim için önemli. Yeni ürünler geliştirirken buna çok dikkat ediyoruz. İlk günden bu yana sunduğumuz rafine şekersiz ve glutensiz lezzetler ile sağlıklı beslenenleri mutlu etmeyi amaçladık. Kendi ürettiğimiz, lezzetli olduğu kadar sağlıklı ve mümkün olduğu ölçüde organik yiyecekleri sunuyoruz. Vegan beslenenler için de alternatif ürünlerimiz var.

Gününüzü ve dünyayı çiçeklendiren bir girişim hikayesi

Türüne göre dünyanın en iyi kahve çekirdeklerini yetiştiren Guatemala, Etiyopya, El Salvador, Küba, Honduras, Meksika ve Kolombiya başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde yetişen kahveleri tek çatı altında konuklarımızın beğenisine sunuyoruz. Özel kahve çekirdeklerinden yaptığımız nadide kahvelerin yanı sıra Blum’da sunulan çaylar da dünyanın nadide çiftliklerinden gelen nitelikli çaylardan oluşuyor.

Blum Coffee House, el yapımı tasarım hediyelikleriyle kadınlara da destek oluyor. Türk kadınının güçlenmesi için neler yapıyorsunuz?

Hediyelik el emeği çanta, şapka, sleeve (kahve tutacağı), bez bebek, mum alternatiflerimizle  yerli kadın tasarımcılara destek oluyoruz. Ayrıca gurme lezzetlerimiz ve farklı felsefemizle  girişimcilik hayali kuran kadınlara ilham veriyoruz.  Hediyeliklerimizle kadının gücünü öne çıkarıyoruz. Kendi yolculuk hikayesini yazan kadınların el yapımı tasarımlarını kullanıcıları ile bir araya getiriyoruz. Kadın üreticiler tarafından özel bir el işçiliği ile elde örülerek tasarlanan El Örgüsü Bez Bebekler farklı renk alternatifleri ve modelleriyle dikkat çekiyor. Kız, erkek, hayvan figürleri ve melek gibi alternatifleriyle bez bebekler;  ister kendiniz için isterseniz de sevdiklerinize anlamlı bir hediye olurken, desteğinizle güçlü kadınlara yol arkadaşı olma fırsatı veriyor. Petrol bazlı olmayan doğal içerikli mum hediyeliklerimizle ise sürdürülebilir tasarım anlayışını benimseyen kadınların geleceğini kutluyoruz.

Ayrıca bu ay, çok özel bir kadın tasarımcımızın imzasıyla, organik ve pamuklu kumaş alternatifleriyle Blum marka t-shirt, sweatshirt, makyaj çantası, kol çantası gibi ürünleri içeren sağlıklı bir tekstil serisi de Blum raflarında yer alacak, bunun için çok heyecanlıyız.