Çocuğum Ne Yemesin?

Artık okul dönemine girdiğimizden dolayı klinikteki hastalarımdan sık sık “okul başladığı için diyete ve egzersize sadık kalamıyoruz, aksatıyoruz” gibi cümleler duymaktayım. Yaz tatillerinde çocukları için diyetisyene başvuran aile sayısı artarken kış döneminde kontrollere gelişlerde çok belirgin bir düşüş oluyor. Gelecek yaz dönemi tekrar başvurulduğunda ise çocuk 20 kg almış olarak geliyor. Abarttığımı düşünmeyin lütfen, çok fazla örnek var bu şekilde başvurularda.

Özellikle geçiş sınavlarından dolayı aileler ve sistem tarafından çocuklara sürekli hareketsiz ve asosyal yaşantı dayatılmakta. Bu konuda söylemek istediğim çok şey var. Ben çocuklarımızı 12 yaşında 80 kg ya da erken ergenlik yüzünden uzayamayan çocuklar olarak görmek istemiyorum. Liseye geçiş sınavı yüzünden masa başına sabitlediğimiz çocuklar için çok üzülüyorum aynı şey üniversiteye hazırlanan gençlerimiz içinde geçerli. Unutmayalım ki, okul ve sınavlar her zaman hayatımızda var olacak. Ama biz bu evrede çocuklarımızın ruhsal ve fiziksel gelişimini doğru bir şekilde seyretmesi için elimizden geleni yapmalıyız.

Haberin Devamı

Öncelikle çocuklarımıza egzersiz alışkanlığı kazandırmaya çalışmakta ısrarlı olalım. Yani bırakıverin gün içinde kendilerine 40 dakikalık bir vakit ayırabilsinler. Ama bunu kilo vermek için değil, hayatı boyunca ilgilendiği bir spor dalı olarak alıştıralım. Eğitim politikamızda da yer alması gereken bir prensip aslında. Kahvaltısız okula göndermeyelim. Olmazsa olmaz tam buğday ekmeği, yumurta ve peyniri kahvaltımızdan eksik etmeyelim.

İkinci önemli unsur ise; beslenme çantası. Burada öğretmenlerimize ve okul yönetimine görev düşüyor. Okula götürülmesi gereken beslenme çantası bazı okullarda öğretmenler tarafından belirleniyor. Menülere baktığımda çikolatalı ekmek, meyve suyu, sigara böreği veya çilekli süt gibi birçok örneğini sıralayabileceğim sağlıksız ve besleyici olmayan menüler ayarlanıyor. Sağlıklı bir beslenme çantası içinde neler bulunmalı peki? Süt grubu süt veya yoğurt içermeli, Tahıl grubu tam tahıllı ekmek dilimleri bulunmalı, et grubu mutlaka peynir, yumurta veya ton balığı bulunmalı, bol sebze ve koyacağınız 1 porsiyon meyve ihtiyacı ile dengeli bir öğün sağlamış olursunuz.

Haberin Devamı

Son olarak paketli gıdaları ve fast food menüleri bir ödül algısıyla çocuklarımıza sunmayalım, lütfen.” Eğer alışverişte uslu durursan sana hamburger menü alırım” gibi ibarelerle çocuklarımızı yanlış yönlendirmeyelim. Sağlıklı ve mutlu bir gelecek dilerim bütün çocuklarımıza.

"Çocuğum nasıl beslenmeli?" diye merak içindeyseniz daha fazla bilgi için iletişime geçin.

www.instagram.com/dytnsrncpr/

refreshdiyet@gmail.com