Genel Sağlık Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir? Elma Sirkesi Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır?

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir? Elma Sirkesi Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır?

03.12.2021 - 16:20 | Son Güncellenme:

Mutfakların vazgeçilmezi elma sirkesinin pek çok şeye faydaları vardır. Özellikle salatalara tat vermesi amacıyla kullanılan elma sirkesinin içerisinde bolca mineral ve vitaminler bulunur. Elma sirkesi cilt ve saça iyi gelmesinin yanı sıra bazı hastalıklara faydası bulunur. Başlı başına bir şifa kaynağı olan elma sirkesi enfeksiyonlara karşı korur ve bakterileri yok eder. Son dönemlerde temizlik amaçlı da kullanılan sirkeli su kilo vermeye yardımcı olur. Elma sirkesinin faydaları nelerdir? diyorsanız “Elma sirkesi neye iyi gelir, nasıl kullanılır?” içeriğimizden detaylıca öğrenebilirsiniz.

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir Elma Sirkesi Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır

Sağlık ve bakım amaçlı kullanılan elma sirkesi, yemek ve salatalara tat vermesi, hijyen sağlamak ve bunların yanı sıra kilo vermek, cilt ve saç için de tüketilmektedir. Pek çok hastalıklara iyi gelen elma sirkesi doğal bir şifa kaynağıdır.

Haberin Devamı

Elma sirkesi, özelliklere salatalara tat vermek amacıyla kullanılan bir malzemedir. Bitkisel kaynaklı bir ürün olduğundan sağlık açısından oldukça yararlı kabul edilir. Hatta günümüz tıbbının temelini atan Hipokrat’ın yaraları dezenfekte etmek için elma sirkesinden yararlandığı bilinmektedir.

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

- İçeriğinde bol miktarda mineral ve farklı gruplara ait vitaminler vardır.
- Kan şekerini dengeleyici bir yapısı olduğundan diyabet hastalarının şikayetlerine yardımcı olur.
- Kandaki kötü kolesterolü düşürür, böylece kalp ve damar sağlığını koruyucu olarak rol üstlenir.
- Kanıtlanmamış bazı araştırmalara göre çoğu kanser çeşidine karşı iyileştirici bir etki göstermektedir.
- Migren atağı sebebiyle hissedilen semptomları azaltmaya yardımcı olur.
- Vücudun pH düzeyini optimum seviyeye getirir, böylece vücutta biriken zararlı atıkların uzaklaştırılmasını sağlar.
- Dişlere sürülürse kısa sürede bu bölgelerin beyazlamasını ve parlak bir görünüme sahip olmasını sağlar.
- Güneş yanıklarının verdiği acıya karşı rahatlatıcı bir etki sunar.
- Mide asitlerinden dolayı ortaya çıkan ağız kokusunu gidermeye yardımcı olur.
- Ayak kokusunu yok etmek için kullanılabilir.
- Elma sirkesi ile el ve ayaklara yapılan ufak hareketler ve masaj, günün yorgunluğu atlatmaya yardımcı olur.
- Vurma ve çarpma kaynaklı vücutta oluşan morluklara sürüldüğünde iyileşme sürecini kısalttığı görülür.
- İçerdiği bileşenler sayesinde bağışıklık sistemine destek olur ve kış aylarında soğuk algınlığına yakalanma ihtimalini azaltır.
- Böcek ısırığı sonucu ortaya çıkan kabarıklık, kızarıklık ve yoğun kaşıntıya karşı iyi gelir.
- Önlenemeyen hıçkırık anlarında 1 çay kaşığı içirdiğinde, bu problemi anında kesmeye yarar.
- Karın şişkinliğini önler ve hazımsızlık problemine iyi gelir.

Haberin Devamı

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir Elma Sirkesi Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır



Elma Sirkesi Nasıl Kullanılırsa Faydalı Olur?

Elma sirkesi, kullanım amacı doğrultusunda farklı şekillerde kullanılabilir. Bu bağlamda; salatalara eklenmesi, su ile seyreltilerek içilmesi, dişlere sürülmesi ve saç için suya eklenmesi mümkündür. Elma sirkesinden yoğun olarak faydalanmak isteyenlerin günde 2 kez, suyla birlikte içilmesi tavsiye edilmektedir.

Elma Sirkesi Saç ve Cilt Üzerinde Ne Tür Etkilere Sahiptir?

Elma sirkesi, saç ve diğer cilt problemleri üzerinde iyileştirici bir etkiye sahiptir. Bu bağlamda saçlar, banyodan sonra sirkeli suyla durulandığında parlaklık ve canlılık kazanmaktadır. Düzenli olarak saç suyuna sirke ilave edilmesi kısa sürede bir sonuç alınmasına yardımcı olmaktadır. Elma sirkesinin saç üzerindeki tek faydası mat görünümü engellemek değildir. Bu bağlamda sirke kullanımı, kepek problemine karşı da iyi bir çözüm önerisidir.

Saçtaki kepeği gidermek için boş ve temiz bir spreye sirkeli su konulması ve uzaktan saça sıkılması gerekmektedir. Bu şekilde yarım saat bekledikten sonra saçı yıkamak, oluşan kepeği kısa bir sürede yok etmektedir.

Elma sirkesi, bitkisel içerikli doğal bir tonik olarak kullanılabilir. Yine su ile seyreltilerek cilde uygulandığında sivilce ve akne gibi problemleri gidermektedir. Böyle bir problem olmadığı zaman da cildi temizlemek için kullanılabilir.

Elma Sirkesi İçerek Zayıflamak Mümkün mü?

Yapılan birtakım araştırmalarda elma sirkesinin zayıflamaya yardımcı olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Buna göre, sirke içerisinde yer alan asetik asit özellikle bel ve karında depolanan yağların yakımına yardımcı olmaktadır. Üstelik tokluk hissi sağladığı için de diyet listelerine mutlaka eklenmektedir.

Haberin Devamı

Elma Sirkesinin Saça Faydaları

Haberin Devamı

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir Elma Sirkesi Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır

 

 

Elma sirkesi ile saç maskesi ve saç bakımı mümkündür. Sirke, saçlara parlaklık verir, elma sirkesi ile ölü deriyi atarak saçta kepek sorununu uzaklaştırır. Elma sirkesi saç rengini açar mı sorusunun yanıtı evettir. Sirke saç rengini açmak için kullanılabilir. Renk değişimi olmadan, sadece bakım için maske yapılacaksa, özellikle boyalı saçlarda sirkenin su içinde iyice seyreltilerek maske yapılması önemlidir. Elma sirkesi ile saç maskesi nasıl yapılır diye sorarsanız, bir çay bardağı su ile elma sirkesini karıştırmalısınız. İçine bir çay kaşığı tuz eklendikten sonra karışımı saçlarınıza sürebilirsiniz. Saçınızda bir saat kadar bekleyen karışımı soğuk su ile durulayarak çıkarabilirsiniz. Elma sirkesi ve saç bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken ise karışımın saç diplerine değmemesidir. Asidik olan karışım deride yanmaya sebep olabilir.

Haberin Devamı

Elma Sirkesinin Cilde Faydaları

Elma sirkesinin cilde faydaları arasında ölü deriden arındırma özelliği ilk sırada yer alır. Cildi temizleyen ve gözenekleri açan sirke, su ile karıştırılarak pamuk yardımıyla cilde sürülür. Cilt üzerindeki bakterileri öldürerek mikrobiyal sorunları azaltır. Akne gibi bakteri üremesi ile artan cilt sorunlarının tedavisinde destek olarak kullanılabilir. Cilt lekeleri için elma sirkesi kullanılabilir. Yüzdeki lekelerin açılmasına yardımcı olan sirke, düzenli kullanımda yaşlılık lekelerinin de açılmasına yardım eder. Soğan suyu ile elma sirkesi karıştırılarak yarım saat yüzde tutulur, leke açıcı bu maske durulanarak ciltten arındırılır. 15 günde bir kullanılması önerilen maske sonrasında düzenli güneş kremi kullanılması tavsiye edilir. Mantar gibi sorunlara da çare olan sirke, günlük kullanımda cildin kendini yenilemesine yardım eder. Tırnakları her gün yarım saat sirkeli tuzlu suda bekletmek sorunların azalmasını sağlar.

Elma Sirkesinin Yüze Faydaları

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir Elma Sirkesi Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır

 

 

Cildin normal pH dengesine ulaşmasını sağlayan elma sirkesi, sivilce tedavisi yerine değil, destek olarak kullanılabilir. Sivilce için elma sirkesi kullanılıyorsa açık yara olmamasına dikkat edilmeli, bir uzmana danışılmalı ve elma sirkesi cilt lekelerine uygulanırken uzman bir dermatolog desteği alınmalıdır.

Elma Sirkesi Yüze Nasıl Uygulanır?

Elma sirkesi tonik olarak kullanılacaksa bir litre suya, 1-2 yemek kaşığı oranında su ile karıştırılarak cilde uygulanır. Eğer sivilce üzerine kurutucu bir uygulama isteniyorsa yarı yarıya sulandırılarak kullanılmalıdır. Cilt üzerinde bırakılmamalı muhakkak durulanmalıdır.  Elma sirkesi 30 dakikadan daha uzun süre ciltte tutulmamalıdır.

Cilde elma sirkesi ve soda birlikte de uygulanabilir. 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve 3 kaşık soda karıştırılır. Cilde spreyli bir şişe içinden püskürtülerek uygulanır. Yüz tamamen ıslandıktan sonra pamukla cilt silinir. Bu esnada nazik olunmalı, cilt yıpratılmamalıdır. Sabah ve gece olmak üzere günde iki kez yapılan uygulama sivilcelerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.

 

Yazarlar