Genel Sağlık En az 2018’de tükettik, raflarda şeker salgını artıyor!

En az 2018’de tükettik, raflarda şeker salgını artıyor!

28.07.2023 - 16:17 | Son Güncellenme:

Her geçen gün daha fazla ürün sözde daha az şeker içermesine rağmen, "şeker salgınını" kontrol altına alınamıyor. O hastalıkların nedenini uzmanlar açıkladı.

En az 2018’de tükettik, raflarda şeker salgını artıyor

Bugünün beslenme trendleri tamamen sağlıkla ilgili. "Şekersiz", "%30 daha az şeker", "şeker ilavesiz" raflar sürekli olarak daha az tatlı ve hatta şekersiz ürünlerle dolduruluyor. Ancak şeker tüketimini azaltma hedeflerinden çok uzaktayız. Son yıllarda, daha az tatlandırılmış gıdalar tercih edilmesine rağmen, tüketim yeniden arttı. Kişi başına şeker tüketimi son yıllarda çok az değişti. 2018'de tüm zamanların en düşük seviyesinden sonra şeker tüketimi yeniden arttı.

Haberin Devamı

GÜNDE EN FAZLA 16 KÜP ŞEKER

2015 yılından bu yana serbest şekerden günlük enerji tüketiminin yüzde 10'un altına düşürülmesini tavsiye eden Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tavsiyesinden çok uzakta seyrediyor. Günde 2000 kalorilik bir enerji tüketimiyle, bu maksimum 50 gram veya iyi bir 16 küp şeker olmalı.

Dr. Meyer-Gerspach şeker tüketimine ilişkin, “Şekerin artan, düzenli tüketimi obezite ve diyabete neden olur. Bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır" diyor. Kardiyovasküler hastalıklar, kas-iskelet sistemi hastalıkları (artroz, sırt problemleri vb.) ve kanser de aşırı şeker tüketimi ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişkili olabilir.

En az 2018’de tükettik, raflarda şeker salgını artıyor

"Binlerce yıldır insan gıdası ilave şeker içermiyordu". Organizmamız böyle gelişti. Şekerin önemli bir enerji kaynağı olduğu iddiasının bir yanılgı olduğunu vurgulayan  Meyer-Gerspach, "Vücudumuz yiyeceklerden şekere ihtiyaç duymaz" diye ekliyor.

Haberin Devamı

“Ekmek, makarna, pirinç, polenta, kuskus gibi nişastalı tüm besinler ve et, süt, fasulye gibi proteinli besinler yoluyla vücut kendisi enerji üretebilir ancak bunun için şekere ihtiyacı yoktur.”

 

Yazarlar