Sağlık Enürezis (Alt Islatma) Nedir, Neden Olur? Yetişkinlerde Ve Çocuklarda Enürezis Nasıl Tedavi Edilir?

Enürezis (Alt Islatma) Nedir, Neden Olur? Yetişkinlerde Ve Çocuklarda Enürezis Nasıl Tedavi Edilir?

09.09.2021 - 17:45 | Son Güncellenme:

Enürezis Günümüzde özellikle çocuklarda çok sık karşılaşılan problemlerden birisidir. Özellikle anne ve babalar b durumun nasıl tedavi edileceği hakkında pek çok araştırmalar yapmaktadır. Peki enürezis (alt ıslatma) nedir, neden olur? Yetişkinlerde ve çocuklarda enürezis nasıl tedavi edilir? Sizlere enürezis hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Enürezis (Alt Islatma) Nedir, Neden Olur Yetişkinlerde Ve Çocuklarda Enürezis Nasıl Tedavi Edilir

Türkçe karşılığı alt ıslatma olan enürezis rahatsızlığı ülkemizde çok sık karşılaşılan sağlık sorunudur. Bunun pek çok nedeni olmasına karşın tedavi yöntemi de bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Enürezis (Alt Islatma) Nedir?

Gece altına ıslatma enürezis nokturna, hem gece hem de gündüz altına ıslatma olayına enürezis diurna olarak bilinmektedir. 5 yaş üstü çocuklarda gece altını ıslatma varsa enürezis nokturna olarak tanımlanmaktadır. Enürezis nokturna basit ve komplike olarak iki şekle ayrılmaktadır. Gece yatağı ıslatma dışında bu durumun başka bir belirtisi bulunmamaktadır. Komplike tipte ise gündüz vakitlerinde ani sıkışma hissi, sık idrara gitme ve sürekli idrar kaçırma diğer belirtileri arasında yer alır.

Enürezis Neden Olur?

Basit alt ıslatmanın farklı pek çok nedeni olabilir. genetik faktörler, uyanma bozuklukları, hormonal faktörler ve mesane ile ilgili faktörler bu hastalığın nedenleri arasında gösterilmektedir. 

Haberin Devamı

Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin pek çoğunda organik bir neden bulunmamaktadır. Az bir oranda ise organik nedenler tespit edilebilir. Bunların arasında bozulmuş işeme fonksiyonları, idrar yolu enfeksiyonu, ektopik üreter, üretrada tıkanıklık, şeker hastalığı, uyku apnesi ve hipertiroidizm nedenleri arasında sayılmaktadır. Başlıca alt ıslatma nedenleri şunlardır:

 - Uyanma bozuklukları

 - Düşük mesane tıkanıklığı

 - Mesanede kasılmalar yaşanması

 - Gece artan idrar miktarı

 - İdrar yolu enfeksiyonları

 - Üratranın tıkanık olması

 - Diyabet hastalığı

 - Uyku apnesi sendromu

 - Psikolojik nedenler

 - Genetik nedenler

 - Dikkat eksikliği hiperaktivite

 Yetişkinlerde ve Çocuklarda Enürezis Nasıl Tedavi Edilir?

Çocukların alt ıslatma problemlerinde genellikle her vakanın 'lik bir kısmı kendiliğinden geçebilir. 5 yaşından küçük çocuklarda tedaviye başlanmamaktadır. Burada hastanın günlük sıvı tüketimi düzenlenir ve gerekir ise ilaç tedavisine başlanabilir.

Yetişkinlere ise alt ıslatma problemlerinde psikolojik tedaviler önerilmektedir. Desmopresin, trisiklik antidepresanlar, antikolinerjik ilaçlar da bu tedavi yöntemleri arasında yer alır. 

Yazarlar