Yaşam Ergenekon’da Maocular tartışması

Ergenekon’da Maocular tartışması

07.11.2008 - 03:23 | Son Güncellenme:

Savcının ‘Doğu’ ve ‘Kemal’ diye hitap etmesine itiraz eden Perinçek, tanık Mehmet Eymür’ün “Maocular, Doğu Perinçek ile işbirliği yaparak solu ikiye bölmeye çalıştı” ifadesine de kızdı

Ergenekon’da Maocular tartışması

Ergenekon davasının dokuzuncu duruşmasında, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, iddianameyi okuyan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel’in, kendisi ve eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’na “Doğu” ve “Kemal” diye hitap etmesine sinirlendi. Perinçek, “Bize ismimizle hitap edemezsiniz” dedi.

Soyadı krizi
Tutuklu Adnan Akfırat ise Star gazetesinin sahibi Ethem Sancak’la ilgili bölümlerin iddianameden çıkarıldığını öne sürdü. Duruşmaya 46 tutuklu, başka davadan tutuklu bulunan sanık Semih Tufan Gülaltay ve 11 tutuksuz sanık katıldı.
1380. sayfadan itibaren okunan iddianamede sanıkların hukuki durumlarının değerlendirilmesi hızlı bir şekilde geçilmeye çalışıldı. Prof. Kemal Alemdaroğlu hakkındaki bölüm okunduğu sırada Alemdaroğlu, teknik takip tutanaklarında konuşan kişilerin konuşmalarının karıştırıldığını savundu.
Bu uyarıya Savcı Pekgüzel, “Ne yazılmış ise o okunuyor” şeklinde cevap verdi.
Doğu Perinçek, okumalar sırasında savcı Pekgüzel’in, kendisi ve Kemal Alemdaroğlu’ndan “Doğu” ve “Kemal” diye hitap etmesine sinirlendi. Perinçek, “İddianamede isim ve soyadımız yazıyor. Bize hiçbir yerde ismimizle hitap edemez” diye mahkemeye seslendi.
Savcı Pekgüzel bunun üzerine, “Kendileri kısaltsın dediler. İşçi Partili avukatlar söyledi” dedi. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, savcıya okumaların soyadları belirtilerek yapılmasını söyledi.
Soruşturmada tanık sıfatıyla dinlenen Mehmet Eymür’ün anlatımlarının okunduğu bölümde yer alan, “Maocuların Doğu Perinçek ile işbirliği yaparak solu ikiye bölmeye çalıştığı” ifadesi Perinçek’i kızdırdı. Ayağa kalkan Perinçek, “1970 yılında dava konusu yapılmış olaylar bunlar. 38 yıl önceki olayları alıp iddianameye koymuşlar” dedi.

‘Sancak çıkarıldı’
Tutuksuz sanık gazeteci Mehmet Adnan Akfırat ise mahkemeye verdiği beş sayfalık dilekçede Star gazetesinin sahibi, işadamı Ethem Sancak ile ilgili bölümlerin iddianameden çıkarıldığını iddia etti.
Akfırat, “Haham Tuncay Güney mülakatında Ethem Sancak ile ilgili bölüm makaslandı. Tayyip Erdoğan’ın en yakın iş adamlarından olan Sancak, Başbakan’ın müdahalesi ile dava dosyasından belge sahteciliği suçu işlenerek çıkarıldı. Ergenekon savcıları ve mülakatın çözüm metni altında imzası olan Terörle Mücadele ve Şubesi Müdürü Mutlu Ekizoğlu ve diğer polis suçlu. TÜSİAD yöneticisi ve üyesi birçok işadamı Sabancılar, Aydın Doğan gibi kişiler Güney’in mülakat metninden çıkarılmamış. Sancak ile ilgili bölüm ise çıkarılmış. Çünkü Sancak, Ergenekon davasının savcısı Tayyip Erdoğan’a en yakın TÜSİAD yöneticisi. En önemlisi Erdoğan’ın yandaş medyasının patronu” dedi.

Yazarlar