Editörün Seçtikleri Esrarengiz hırsızlık

Esrarengiz hırsızlık

03.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Esrarengiz hırsızlık

Esrarengiz hırsızlık


Mimar Sinan Üniversitesi’nde değeri yaklaşık 100 milyar lira olan 50 parçalık Akademi Koleksiyonu sırra kadem bastı


       Mimar Sinan Üniversitesi’nde bulunan ünlü hat üstadları Necmettin Okyay, Beşiktaşlı Hacı Nuri Korman, Macit Ayral, İsmail Hakkı Altunbezer’e ait hatların bulunduğu Akademi Kolleksiyonu sırra kadem bastı.
       Piyasa değeri milyarlarca lira olan koleksiyonun kim ya da kimler tarafından çalındığı bilinmiyor. Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Başoğlu konuyla ilgili tahkikat yaptırdıklarını ancak henüz bir sonuç alınamadığını belirtti. Başoğlu şöyle devam etti:
       “Bunlar Prof. Dr. Kerim Silivrili Hoca’nın korumasında bir çelik kasada saklıydı. Çelik kasa şimdi bulunamıyor. Yaklaşık 50’nin üzerinde hat kayıp. Rektörlük seçimleri sırasında kasten yapıldığını sanıyorum." Prof. Silivrili ise olayı doğrulayarak “Çelik kasa kaybolunca sol tarafıma felç indi. Sorumluluğumuz olduğu doğru, bedeli neyse çekeriz" dedi.

       200 liraya bir hat
       Üniversitedeki hatlar, Milli Eğitim eski Bakanlarından Hasan Ali Yücel’in Necmettin Okyay, Beşiktaşlı Hacı Nuri Korman, Macit Ayral gibi ünlü hattatların emekliliklerine getirdiği bir çözümdü. Dönemin koşulları gereği emekli olamayan ünlü hattatların o tarihlerde akademi olan Mimar Sinan Üniversitesi’ne her ay bir hat verip karşılığında 200 lira almaları kararlaştırılıyor. Hattatlar her ay düzenli olarak akademiye hat verip karşılığında maaş alıyorlar. Necmettin Okyay’ın öğrencisi olan Uğur Derman bu konuyu şöyle anlatıyor:
       “Rahmetli hocamın bu maaşı aldığına defalarca şahit oldum. Kendisi her ay bir hat yazar, akademi de kendisine imza karşılığında 200 lira verirdi. Kesintilerle hocamın eline 178 lira geçerdi. Bu 1948 yılından 1960 yılına kadar tam 12 yıl böyle devam etti. 1960 yılında hocam ‘artık gözlerim görmüyor hat yazamayacağım’ diyerek bıraktı. Benim bildiğim hoca 140-150 civarında hat verdi. Ayrıca yine Beşiktaşlı Hacı Nuri Korman da bu şekilde emekli maaşı alanlardandı. Toplanan hatlardan üniversitede koleksiyon yapıldığını biliyordum."

       Çelik kasada saklanıyor
       Akademi Koleksiyonu uzun yıllar üniversitenin rektör yardımcılığını yürüten Prof. Dr. Kerim Silivrili’nin himayesinde çelik bir kasada muhafaza ediliyordu. Her yıl üniversitenin tezhip bölümünden mezun olacak öğrencilere Silivrili tarafından bu koleksiyona ait hatlar verilir, öğrenciler hatların etrafını tezhiple süsler okuldan öyle mezun olurlardı. Ancak geçtiğimiz günlerde içinde çok değerli hatlardan oluşan kolleksiyonun saklandığı çelik kasa esrarengiz biçimde ortadan kayboldu. Tüm aramalara rağmen bulunamayan çelik kasanın kim ya da kimler tarafından çalındığı bilinmiyor.

       Manevi değeri yüksek
       Prof. Dr. Tamer Başoğlu kaybolan çelik kasanın hâlâ arandığını belirterek şunları söyledi: “Kasa boyansın diye bir alt kata indirilmişti. Rektörlük seçimleri sırasında kaybolduğundan bir kasıt olduğunu düşünüyorum. Rektör yardımcısı Prof. Dr. Özer Erenman tarafından tahkikat yapıldı. 50’nin üzerinde hat kayıp. Parasal değeri çok büyük ama daha önemlisi manevi değerleri çok daha büyük."

       Tanesi iki milyar
       Soruşturmayı yürüten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Erenman, üniversite tatile girdiği için soruşturmayı tamamlayamadıklarını, tatil dönüşü sonuçlandıracaklarını, ancak çelik kasanın yerine ilişkin somut bir bilginin elde edilemediğini söyledi. Üniversitenin Geleneksel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhami Turan ise şu açıklamayı yaptı:
       “Hatlar Kerim Bey’e verilmiş ve hiçbir tespit yapılmamış. Hatlar tomar halinde duruyordu. Kerim Silivrili hocamız zimmet karşılığında her yıl mezun olan öğrenci sayısı kadar hat veriyordu. Bugüne kadar 52 hat tezhiplendi. Bunlar üniversitemizin geleneksel sanatlar bölümünde duruyor. Ancak tezhiplenmeyen diğer hatlar ortadan kayboldu. Bunların piyasa değerini tahmin etmek çok zor. Müzayedelerde 1.5-2 milyar arasında satılıyor."

Sol tarafına felç indi

       Hatların kaybolmasından sorumlu tutulan ve üniversite inceleme kurulu tarafından ifadesi alınan Prof. Dr. Kerim Silivrili çelik kasanın kaybolduğunun farkına varılmasından sonra üzüntüden sol tarafına felç geldiğini söyledi. Oldukça yaşlanan, yürümekte zorluk çeken Silivrili şunları anlattı: “Çelik kasanın içinde 50’den fazla hat vardı. Ayrıca eski rektör Muhteşem Giray dönemine ait evrak da bulunuyordu. 1987 yılında rektör yardımcılığından emekli olduğumda bunları devretmem gerekirdi. En büyük kabahatim bu. Ancak devredecek kimseyi bulamadım. Bugüne kadar hiçbir şeyin kaybolduğunu görmedim. Gerçekten de bu çok ilginç. Koskoca çelik kasa üniversiteden nasıl kayboldu. Hademenin birinden duydum, iki kasa ve bazı evrak çöpe atılmış. Ne kadar doğru bilemiyorum. Ancak üniversite yönetimi sorumlu arayacaklarına, yazıları arasa daha çabuk bulur. Sorumluluğum neyse cezamı çekmeye hazırım. Ama en büyük sorumluluğum böyle değerli bir koleksiyonun kaybolmuş olması."

Yanıt bekleyen sorular!

      
  • Akademi Koleksiyonu’nun kaç adet olduğuna dair üniversitede kayıt yok.
  • Koleksiyona ait tek bir fotoğraf bulunmuyor.
  • Kaybolduğunun anlaşılmasının üzerinden aylar geçmesine rağmen soruşturma hâlâ tamamlanmadı.
  • Koskoca çelik kasa üniversite dışına nasıl çıkarıldı?
  • Akademi Koleksiyonu 80 yaşına gelmiş, 13 yıl önce emekli olan birinin üzerinde neden bırakıldı?
  • Yazarlar