İçecek paylaşmak hastalık bulaşmasına sebep olur mu?

Çoğumuz susuzluğumuzu gidermek için gün içinde yanımızda su vb. içecek şişeleri taşırız. Bu su şişeleri ve içeceklerin başkalarıyla paylaşılması çeşitli hastalıkların bulaşmasına da yol açıyor. Genelde bir bardak suyu kimse paylaşmazken, bir şişe su kullanımı oldukça yaygındır.

Muhtemelen bu alışkanlık kolay olduğu için meydana geliyor.

Bu beraberinde şu soruyu gündeme getirir, içecekleri paylaşmak sağlıklı mı? İçecek paylaşımı yapıldığında herhangi bir hastalık veya olgu ile karşılaşır mıyız?

Cevap bazı hastalıklar ve olgular için kocaman bir ‘EVET’tir. İçeceklerin paylaşımında tükürükler birbirine karışır ve tükürüklerle birlikte bakteriler, virüsler de birbirine. Bunların en yaygın görülenleri:boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve kabakulaktır. Bunların dışında bir de çok nadir görülmemekle birlikte menenjit, mononükleoz vardır ve tehlikelidir.

Haberin Devamı

Yani elimizde boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, kabakulak, menenjit, uçuk ve mononükleoz var. Bunlar en yaygınları ve ağızdan/ tükürükten bulaşan hastalıklar listesinin çoğunluğu oluşturur. Ayrıca bu listeye Hepatit B virüsünü de dahil etmek gerekir. Hepatit B hastalığı olan hatta portör (taşıyıcı) olan birisiyle çatal-kaşık paylaşmamamız gerekir hatta aynı evde yaşıyorsak havlu vb kişisel bakım ürünlerini de ayrı kullanmamız gerekir. Tükürük ile çok hızlı ve kolay bir şekilde bulaşan bu hastalık için aşı yaptırabilirsiniz ya da hastalığa bir şekilde yakalandıysanız, takip ve kontrollerle tedavisi olan bir hastalıktır ama başkalarına bulaştırmamak için bu sefer sizin dikkatli olmanız gerekir.

Eğer şişe ile ağzımıza su sıkmaktan bahsediyorsak tabi ki bunlar yolda giderken yapılabilir. Sonra temas etmeden bir içecek paylaşmak tamamen mümkündür.

Dr. Onur Öztürk en sık yapılan hatalardan birisinin de annenin çevredeki mikroplardan arındırmak için emzik vb gereçleri önce kendisi ağzında temizleyerek veya bazı besinleri önce kendisi çiğneyip sonra bebeğine vermesi olduğunu belirtiyor. Bunu kesinlikle yapmayın! Çocuğunuza kendi ağız floranızdaki dirençli bakterileri geçirerek daha büyük kötülük yapıyorsunuz, ortamdaki basit mikropları alması daha tercih sebebidir ya da su veya hijyen sağlayıcı maddelerle yıkamak daha sağlıklıdır.

Haberin Devamı

Ayrıca bazı hastalıkların sadece dudak yoluyla direkt geçmediğini hatırlamakta fayda vardır, kullandığımız kişisel temizlik ürünlerine ve bunlara başkalarının temas etmemesine dikkat etmekte fayda vardır.

http://onurozturk.com/paylasilan-iceceklerle-ve-agiz-yoluyla-bulasan-hastaliklar/

https://www.facebook.com/dtonurozturk