Mutlu olmak için gereken gücün içinizde varolduğuna inanın. Seçimleriniz, davranışlarınız ve tutumlarınız hayatınızı doğrudan yönlendirir. Kendinizi tanımanız, gerçekten istediğiniz doğrultuda seçimler yapmanızda ve bu seçimin sonucunun size hissettirdiği duygu ile yakından ilişkilidir. Seçimlerinizden doğan her bir deneyim de gelecekteki yaşamınız için en temel motivasyon kaynağıdır. Daha mutlu ve hayatınızdan daha memnun olmak için kendinizi tanıyıp doğru hamleler yapın.

Mutluluğu engelleyen 5 alışkanlık

Haberin Devamı

1. Onay Beklentisi

Beklentilerimiz mutluluğumuzu etkiler. Beklentilerimiz sonucunda deneyimlediğimiz durumlar ise bir sonraki planlarımız için motivasyonumuzun niteliğini belirler. Kişi beklentileri kontrol altına aldığında çok daha mutlu çok daha rahat hisseder.

Kişi günlük yaşamında yaptığı seçimler hakkında onay bekliyorsa. Örneğin; seçtiği kıyafet, aldığı bir eşya veya verdiği bir karar hakkında çevresindekilerden onay bekliyorsa bu kişi zamanla verdiği kararlarda çok daha isteksiz hissedecektir. Yaptığı seçimlerin başkaları tarafından eleştirilmesi nedeniyle seçimlerinde özgün olmayacaktır. Bu durum kişinin ileride verceği kararlarda başkalarına odaklanmasına, başkalarını memnun etme çabasına neden olur.

2. Kendini Başkalarıyla Kıyaslama

İnsanlar gün içerisinde kendini başkalarıyla defalarca kıyaslar. Küçük-büyük, iyi-kötü, az-çok gibi kıyaslamarı neredeyse her konuda bilinçsizce yaparız. Aynı şekilde kişi gözlemlediği insanlarla da kendini kıyaslama eğilimindedir fakat bu kıyaslama durumu öz eleşiri veya başkalarını temel alarak kendindeki kusurları veya olumlu yönleri değerlendirmenin dışına çıktığında ve aşırı bir hale geldiğinde takıntılı bir durum haline dönüşür. Bu sağlıksız düşünce kişinin özgüvenini yitirmesine ve yetersiz hissetmesine sebep olacaktır.

3. Hedefe Odaklanmak Yerine Detaylara Odaklanmak

Kişi koyduğu hedefe odaklandığında planını gerçekleştirmek için bilinçsiz olarak hedef odaklı seçimler yapar. Bu seçimler kişiyi hedefine ulaştırır. Fakat bazı insanlar detaylara ve gereksiz ayrıntılara çok fazla odaklandığında asıl amaçtan saparlar. Ne kadar çok detay o kadar çok efor o kadar çok çaba harcanması gereken ve çözülmesi gereken problem demektir. Aşırı kontrol ihtiyacı ve aşırı detaycılık sonunda sizi asıl amacınızdan uzaklaştırır.

Haberin Devamı

4. İnsanları Değiştirmeye Çalışmak

Kendinizden başka kimseyi değiştirmek için çaba harcamayın. İnsanları değiştirmeye çalışmak ve istediğiniz kişi olmaları için uğraşmak yalnızca sizi mutsuz eder. Karşı tarafın size sizin istediğiniz doğrultuda davranmasını beklemek onunla doğru iletişim kurmanızı engeller. Zamanla kendi davranışlarınızdan daha çok başkalarının davranışları için vakit kaybettiğinizi farkedersiniz. Siz kendi davranışlarınıza ve sonuçlarına odaklanmalısınız.

5. Mutsuz Eden İlişkileri Sürdürmeye Çalışmak

Saygı, doğru iletişim ve sevgi olmadığında mutsuz ilişkiler ortaya çıkar. Kişi hayatında olumsuz etkileri olan kişileri hayatından çıkarmakta zorlanır. Değişime veya yeniliğe açık olmayan, rahatının bozulacağını düşünen, yeniliklerin getirileri için yoğun endişe sahibi kişiler alışkanlıklarıı değiştirme konusunda başarısızdırlar. Kişi içerisinde olduğu olumsuzluğu kabullenir ve bu durumu değiştirmek için çaba harcamaz. Böylece her geçen gün daha çok mutsuz olur. Yıpratıcı ilişkide daha da dibe sürüklenmeye devam eder.

Haberin Devamı

Uzman Klinik Psikolog Ezgi DOKUZLU

Instagram: psikologezgidokuzlu

psk.egidokuzlu@gmail.com