Sağlık Fistül Ameliyatı Nasıl Yapılır? Lazer İle Fistül Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fistül Ameliyatı Nasıl Yapılır? Lazer İle Fistül Tedavisi Nasıl Yapılır?

06.03.2021 - 21:31 | Son Güncellenme:

Bir fistül, organlarınızdan ya da damarlarınızdan ikisi normal olmayan bir biçimde bağlantı oluşturduğunda meydana gelir. Bu durum özellikle erkeklerde ve belirli bir yaştan sonra görülmektedir. Fistül ameliyatı ve lazer tedavi yöntemleri hakkında detayları derledik...

Fistül Ameliyatı Nasıl Yapılır Lazer İle Fistül Tedavisi Nasıl Yapılır

Fistülotomi, fistülü tedavi etmek için kullanılan cerrahi bir operasyondur. Anal fistülü ortadan kaldırmak ve fekal kontinansı etkilememek için çok sayıda strateji geliştirilmiştir.

Fistül Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Anal fistülü iyileştirmek için neredeyse her zaman ameliyat gereklidir. Ameliyat bir kolon ve rektal cerrah tarafından yapılır. Ameliyatın amacı, anal sfinkter kaslarını korurken fistülden kurtulma arasındaki dengedir. Bu da hasar görürse inkontinansa neden olabilir.

Sfinkter kasının dahil olmadığı veya çok az olduğu fistüller, fistülotomi ile tedavi edilir. Bu operasyında tünel üzerindeki deri ve kas, tünelden açık bir oluğa dönüştürmek için kesilerek açılır. Fistül yolunun aşağıdan yukarıya doğru iyileşmesini sağlar.

Daha karışık bir fistül operasyonunda ise cerrah en az 6 hafta yerinde kalan seton adı verilen özel bir dren yerleştirmek zorunda kalabilir. Bir seton yerleştirildikten sonra, neredeyse her zaman ikinci bir operasyon gerçekleştirilir. Crohn hastalığı fistülleri için yeni bir tedavi, kök hücrelerin fistüle enjekte edilmesidir. Kolorektal cerrahınız ameliyattan önce tüm seçeneklerinizi tartışacaktır.

Bu, ameliyattan sonra aşağıdakiler dahil bazı komplikasyonlar görülebilir;

Haberin Devamı

● Anüs veya rektum dahil ise bağırsak inkontinansı
● Sahada kanama
● Apse veya fistülün nüksü

Lazer İle Fistül Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anorektal fistül onarımı hala cerrahlar tarafından tedavi edilen en zorlu durumlardan biridir. Cerrahi bakımdaki modern gelişmelere rağmen, cerrahi tedavi başarısızlık oranı yüksektir. Cerrahinin tam olarak çözemediği zorluklardan biri, fistül yolu epitelinin obliterasyonudur. Diğer bir zorluk, anal sfinkter kaslarının önemli bir bölümünü içeren yüksek fistüllerin tedavisidir.

Bu teknikle lazer enerjisi kullanılarak anal fistülün nazikçe çıkarılması sağlanır. Esnek, çepeçevre yayılan cam elyaf prob, fistül kanalına dışarıdan yerleştirilir. Ardından lazer yavaşça geri çekilir. Enflamatuar doku kontrollü bir şekilde yok edilir. Böylece fistül yolu kasılır. Başlangıçta fistüle neden olan anal bez inaktive edilir. Bu kavram, yaklaşık on yıl önce tanıtıldığında çok umut verici görünüyordu. Fakat ne yazık ki, lazerle açılan iç fistülün "kaynaklanmasının" umulduğu gibi sonuç vermedi. Bu nedenle her zaman ek bir dikiş kapatma, sürgülü kanat veya klips kullanılmaktadır.

Yazarlar