13.05.2025 - 15:11 | Son Güncellenme:
Cilt kanseri, özellikle melanom türü, hızlı bir şekilde ilerleyebilen ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabilen bir hastalık olarak biliniyor. 46 yaşındaki Jane, cilt kanseri olduğunu çok uzun zaman sonra öğreniyor. Üstelik görmezden geldiği bir detay sayesinde...
Jane Murray, güneşlenmeyi seven bir anne olarak yıllarca tatillerde saatlerce güneşin altında vakit geçirdi. Ancak, kolunda beliren büyük bir beni dört yıl boyunca önemsemedi. “Masum görünüyor” diye düşünerek doktora gitmeyi erteledi. Ta ki bir hemşire arkadaşının uyarısıyla geçtiğimiz yıl aile hekimine başvurana kadar.
Doktor, benin şüpheli göründüğünü fark ederek hemen biyopsi yapılmasını önerdikten sonra ben, cerrahi olarak çıkarıldı ve İngiltere’deki bir melanom uzmanına analiz için gönderildi. Sonuçlar, Murray’in ikinci evre melanomla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Araştırmalara göre, bu evrede teşhis edilen hastaların yaklaşık yüzde 15’i beş yıldan fazla yaşayamıyor.
Murray’in hikayesi, ciltteki küçük değişikliklerin bile ne kadar ciddi olabileceğini gösteriyor. Murray’in teşhisi, şubat ayında yapılan kapsamlı bir ameliyatla devam etti. Cerrahlar, kanserin derin dokulara yayıldığını fark ederek kolundan büyük bir deri parçası ve bazı lenf bezlerini aldı. Operasyon, 77 dikiş gerektiren büyük bir kesiyle tamamlandı.
"Ameliyattan uyandığımda kolumun büyük bir kısmının alındığını gördüm. Beklediğimden çok farklı bir sonuçtu" diyen Murray, yaşadığı şoku bu şekilde anlattı. Kanserden tamamen kurtulan kadın, iyileşme sürecinde 8. haftayı geride bıraktıktan sonra deneyimin cilt sağlığına bakış açısını kökten değiştirdiğini belirtti.
Murray, güneşlenmeyi sevdiği yıllarda cilt sağlığına yeterince önem vermediğini söyleyerek "Tatillerde sabahtan akşama kadar güneşin altındaydım. SPF 30 kullandığımı sanırdım, ama sonra düşük faktörlü ürünlere geçerdim. Kocam bile ‘Güneşte kavruluyorsun’ derdi" dedi. Şimdi geriye dönüp baktığında, güneş yanıklarının cilt kanseri riskini artırdığını ve bu riskin hiçbir tatil keyfine değmediğini söylüyor.
Melanomun erken evrelerde teşhis edilmesi, tedavi başarısını büyük ölçüde artırır. Ancak, Murray gibi birçok kişi, benlerdeki değişiklikleri önemsemeyerek teşhisi geciktirebiliyor. Uzmanlar, benlerde şekil, renk, boyut veya kaşıntı gibi değişiklikler fark edildiğinde hemen bir doktora başvurulmasını öneriyor.
Murray kendi deneyiminden yola çıkarak, "Eğer vücudunuzdaki bir ben size tuhaf geliyorsa, kontrol ettirmekten çekinmeyin" diye konuşarak erken teşhisin cilt kanseriyle mücadelede çok güçlü bir silah olduğunu ifade etti.