Birden bire kilo vermenin hiç sağlıklı olmadığını söyleyen Dyt. Öztürk, "Hızlı kilo kayıplarını hedefleyen şok diyetler; çoğu zaman kişiyi geri dönüşümü olmayan bir yola da sokabiliyor. Kansızlık, vitamin - mineral eksikliklerine bağlı ağızda yaralar, ciltte kuruma, saçlarda aşırı dökülme, tırnakta şekil bozuklukları, mide problemleri ve kalbinizin yorulması ile sağlığınızı tehdit etmeye başlar, bazen ani şok ölümleri beraberinde getirir.
Kas kaybının çok olması metabolizmanın çok fazla düşmesine yol açtığı için verilen kilolar korunamayıp daha fazlasıyla geri alınır. Bu da kişide başarısızlık duygusunu beraberinde getirir. Yo-yo sendromu dediğimiz defalarca kilo alıp verme sonucunda metabolizma da beraberinde hırpalandığı için belli bir süre sonra kilo verimine cevap vermez bir hale geliriz" dedi.
Diyet programı sürecinde en başta iyi çiğneme alışkanlığını kazanmak gerektiğini belirten Dyt. Fatmagül Yılmaz Öztürk, "Çünkü beynimiz ilk lokmayı ağzımıza aldıktan 20 dakika sonra 'doydun artık yeme' diye bir sinyal gönderir. O nedenle bir lokmayı ağzımıza aldıktan sonra ağzımızda iyice dağılana kadar çiğnememiz gerekir."
İnsan vücudunun yağa da ihtiyacı olduğunu söyleyen Dyt. Öztürk, "Sebzeyi yağsız olarak haşlayıp tüketmeye kalktığınızda yağda eriyen vitaminleri vücudunuza alamazsınız. Bu vitaminler A, D,K ve E vitaminleridir. A vitamini öncelikli olarak göz sağlığımız için önemlidir, D vitamini kemikler ve insülin direncine, E vitamini cilt sağlığımız, K vitamini de kanın pıhtılaşma faktörleri ile bağlantılıdır. Yine bu vitaminler kansere karşı da koruyuculuk sağlar. Ama fazlalıkları da sıkıntılıdır. D vitaminin fazlası böbrekte taş yapar. Eksiklik saptanmadan vitamin dahi olsa kullanmayınız" ifadelerini kullandı.