Yapısı dolayısıyla ayva yerken zorlanmamak için tahta kaşıkla tüketilmesi önerilerin başında geliyor. Dış kabuğuna tahta kaşıkla vurduğunuzda ayvanın o sert yapısının yumuşadığını görmeniz mümkün. ir sonraki aşamada ise bıçakla kesmek yerine kaşıkla oyuklar açarak doğramayı denemek olacak. Böylece ayvayı daha kolay tüketebileceksiniz. Ayvanın üzerine sıkacağınız bir miktar limon ve kaya tuzu serpmek de ayvanın kuruluğunu alarak boğazınıza yapışmasının önüne geçebilir.
Vücudu virüslere karşı korumaktan zayıflamaya ve saçların uzamasına yardımcı olmasına pek çok faydası bulunan ayva, cildi gençleştirme etkisiyle de öne çıkıyor. Antioksidan içeriği sayesinde kanser riskini azaltıp, kalp damar sağlığını da koruyor. Ayrıca sindirimi de kolaylaştırıyor.
Kansızlığa ve bağırsak hastalıklarına iyi gelen ayva, nefes kokusunun da önüne geçer. Hamilelikte mide bulantısını engelleyebilir ve alerjik reaksiyonlara karşı koruma sağlar.
Bağışıklık sisteminizi kış aylarında korumak için meyve ve sebze açısından zengin beslenmeniz gerekir. Portakal ve mandalinanın yanında ayva da sağladığı vitamin ve minerallerle tavsiye edilir. 92 gram ayvanın içeriğinde; 52 kalori, 0.3 gram protein, 0 yağ, 14 gram karbonhidrat, 1.75 gram lif bulunur.